Totul despre cataractă

1 61683 original jpg jpeg

Cataracta este principala cauză de orbire din lume. Aceasta apare din cauza opacifierii cristalinului. Află care sunt cauzele şi simptomele acestei afecţuini, precum şi ce tratament te scapă de ea.

Această afecţiune poate fi parţială sau completă,staţionară sau progresivă şi poate apărea la oricare dintre ochi sau chiar la ambii. Cataracta nu se poate propaga de la un ochi la altul.

Cauze

Printre factorii care contribuie la apariţia cataractei se numără expunerea ochilor la ultraviolete şi la radiaţii. Totodată,persoanele care suferă de diabet sau care sunt hipertensive,pot face cataractă,precum şi cele care suferă de anumite boli oftalmologice.

Simptome

Cataracta cauzează anumite tulburări vizuale. Printre acestea se numără:vedere tulbură,neclară sau dublă,disconfort vizual cauzat de lumina farurilor,a lămpilor sau a luminii soarelui,vederea neclară a culorilor,precum şi trecerea frecventă de la ochelari la lentile de contact.

Diagnostic

Examinarea regulată a ochilor rămâne singura modalitate prin care se poate diagnostica cataracta. Dacă ai peste 65 de ani,examinează-ţi ochii,cel puţin o dată pe an. Cataracta este detectată cu ajutorul unui examen la ochi care include:un test de acuitate vizuală. Cu ajutorul acestui test se măsoară grafic cât de bine vezi la distanţe diferite. Un alt test este examenul ochilor dilataţi. Se pun câteva picături în ochipentru a-i dilata. Specialistul foloseşte o lentilă specială pentru a examina retina şi nervul optic şi pentru a vedea dacă sunt semne de deteriorare sau dacă sunt prezente alte probleme. Tonometria este o metodă prin care se măsoară presiunea din interiorul ochiului.  Pentru acest test se aplică picături pentru a amorţi ochiul.

Tratament

Catarcta nu poate fi vindecată cu medicamente,suplimente alimentare,exerciţii sau cu ajutorul instrumentelor optice. Singura modalitate prin care se poate scăpa de această afecţiune este cu ajutorul intervenţiei chirurgicale.

Citeşte şi:

Lucruri importante despre ochii tăi

Ochii îţi arată de ce afecţiuni suferi