Tu ştii să previi cancerul?

1 74625 original jpg jpeg

În Romania, în 2012, 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare.

Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei),potrivit celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer,75% dintre persoanele afectate decedând în primul an de la diagnostic. Această afecţiune malignă are rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi,iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Conform statisticilor,rata de supravieţuire pentru aceşti pacienţi este de numai 6 pâna la 9 luni. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului. 

Citeşte şi:

Ghimbirul poate veni de hac cancerului

Planta care previne cancerul

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat cea de-a doua ediţie a campaniei „Un viitor fără pată“,un demers de educare şi informare cu privire la prevenirea melanomului. Campania,care îşi propune o mai bună înţelegere şi conştientizare a pericolelor cancerului de piele,este realizată cu sprijinul companiilor  Bristol-Myers Squibb,  Roche şi  Centrul de Oncologie Neolife.

Principalul obiectiv al campaniei este creşterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign în rândul populaţiei din România. Astfel,pe durata verii,campania va cuprinde activităţi menite să faciliteze accesul la educaţie privind melanomul. În plus,site-ul www.info-melanom.ro este o resursa constantă de informare pe care populaţia o poate accesa.

„Datele oficiale privind incidenţa melanomuluimalign arată că,în lipsa unor programe ample şi constante de educare pentru prevenţie,începând de la cele mai mici vârste,precum şi în rândul tinerilor şi adulţilor,incidenţa melanomului malign creşte. Vrem să ne adresăm în special tinerilor,persoanele cele mai afectate de melanom. În perioada iulie-septembrie vom organiza acţiuni speciale în cadrul evenimentelor sportive care se vor desfăşura în aer liber în Bucureşti,dar şi sesiuni de testare în ţară,prin care vom încerca să îi învăţăm pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului şi să meargă la medic“,a declarat Cezar Irimia,Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Simona Halep,ambasadoarea campaniei

Jucătoarea de tenis Simona Halep s-a alăturat campaniei un „Viitor fără pată“,urmând să se implice în promovarea comportamentului preventive şi să contribuie astfel la creşterea gradului de conştientizare privind acţiunea nocivă a soarelui asupra pielii. Simona va fi prezentă în cadrul evenimentelor sportive din cadrul campaniei,militând într-un mod activ pentru o expunere protejată la soare:„Prin natura sportului pe care îl practic,petrec foarte mult timp în soare,aşa că am  învăţat cât de important este să iau toate măsurile pentru a mă proteja împotriva radiaţiilor solare. <<Un viitor fără pată>>este un demers cu care am rezonat din prima,mai ales că am crescut în Constanţa. Sper că voi reuşi să conving cât mai mulţi tineri să acorde importanţa cuvenită protecţiei împotriva soarelui,devenind ei înşişi ambasadori ai unei cauze care merită şi poate fi susţinută de oricine,prin adoptarea unor simple obiceiuri“,a declarat Simona Halep.