Tulburări sexuale cauzate de tiroidă. Cum îţi poate afecta viaţa

1 shutterstock 753257587 jpg jpeg

Dacă suferi de o afecţiune a tiroidei, este posibil să ai probleme şi cu viaţa sexuală. Această glandă, prin intermediul hormonilor pe care îi produce, are multiple roluri în organism, şi se poate afla în spatele unor tulburări sexuale.

Tiroida contribuie la reglarea funcţiilor importante: temperatura corpului, consumul de energie, ritmul cardiac, sistemul nervos, tubul digestiv, aparatul genital etc. De asemenea, acţionează asupra tonusului pielii, părului, unghiilor.

Simptomele care semnalează  o anomalie a tiroidei (producţie prea mică sau prea mare de hormoni tiroidieni) sunt extrem de variate.

Citeşte şi

Act sexual şi infecţii urinare? Află mai multe!

Injecţiile cu testosteron stimulează apetitul sexual

Cum se manifestă tulburările tiroidei

În caz de hipotiroidie (producţie prea mică), funcţiile organismului încentinesc: scade ritmul cardiac, suferinzii iau în greutate, au constipaţie, crampe, se plâng de oboseală cronică, depresie, întreruperea ciclului menstrual etc.

În caz de hipertiroidie (producţie excesivă de hormoni), funcţiile organismului se accelerează: creşte ritmul cardiac, se înregistrează scăderi în greutate, contracţie musculară rapidă, slăbiciune musculară, agresivitate etc.

Tulburări sexuale din cauza tiroidei - Dorinţa sexuală are de suferit

Afecţiunile tiroidei pot genera la femei, tulburări sexuale care implică durere în timpul actului, de tipul dispareuniei sau actul sexual dureros, cauza fiind lubifierea insuficientă a vaginului.

În toate cazurile, activitatea deficitară a tiroidei influeţează şi libidoul. La femeile care suferă de hipotiroidie, încetinirea funcţiilor organismului, permanenta stare de oboseală, infecţiile ginecologice care pot surveni,dereglarea menstrelor dar şi uscăciunea sporită a ţesuturilor contribuie la diminunarea dorinţei sexuale.

Din păcateşi femeile cu hipertiroidie înregistrează scăderi ale libidoului.

Şi bărbaţii au tulburări sexuale

Impactul disfuncţiei tiroidiene a fost studiat mai puţin la bărbaţi. Şi în cazul bărbaţilor, unele tulburări sexuale sunt frecvente în caz de hiper sau de hipotiroidie. S-a observat:

-        O scădere a libidoului cu 18 % la paceinţii cu hipertiroidie şi cu 64 % la cei cu hipotiroidie

-        Tulburări de erecţie – 3 %,respectiv 64 %

-        Ejaculare precoce – 50 %,respectiv 7 %

-        Întârziere a ejaculării -15 %-64 %

Soluţii pentru aceste tulburări tiroidiene

Administrarea unui tratament cu substitut de hormoni tiroidiei ameliorează problemele de natură sexuală,atât la femei cât şi la bărbaţi.

Prin urmare, dacă ştii că tu sau partenerul tău aveţi probleme cu tiroida,consultă un specialist şi în legătură cu eventualele probleme sexuale. Şi viceversa: în caz că suferi de tulburări sexuale, nu uita să evaluezi funcţia tiroidei.

FOTO Shutterstock