VIDEO. Despre cei mai mici bebeluşi născuţi înainte de termen

1 58869 original jpg jpeg

Sunt nou-născuţii cărora mulţi medici nu le-au dat şanse de supravieţuire. Atât de mici şi de firavi s-au născut. Dar au avut noroc.

România se situează pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate infantilă. Prima cauză a deceselor înaintea vârstei de 5 ani este pneumonia,iar pe locul al doilea sunt complicaţiile asociate naşterilor premature.

Medicul neunatolog Cătălina Iordan a fost astăzi în studioul Adevărul Live,la ora 15.00,unde ne-a povestit despre cei mai mici bebeluşi de care a avut grijă şi pe care i-a salvat. Cine riscă să nască prematur şi care sunt riscurile la care sunt expuşi copiii veniţi pe lume înainte de termen,am aflat în emisiunea de astăzi.

Care au fost cei mici copii pe care i-aţi îngrijit?

Am îngrijit recent nişte bebeluşi de 570 şi 600 grame,23 de săptămâni şi 6 zile. Cu cât sunt mai mici,cu cât mai puţin pregătiţi sunt să facă faţă vieţii extrauterine. Încercăm să reducem complicaţiile la care sunt supuşi şi să le oferim şansele la supravieţuire. Sunt foarte fragili,toate sistemele,de la tegumente,la sistemul digestive sunt foarte fragile. Dar cu noile tehnologii îi putem ajuta.

Care sunt şansele de supravieţuire?

Şansele de supravieţuire scad şi cresc riscurile de complicaţii cu cât e mai mică vârsta gestaţională. De aceea toate monitorizările respiraţirii,circulatorii ne ajută să intervenim. Mulţi dintre ei vin cu diverse probleme din burtică,din acest motiv născându-se prematur. Dacă nu reuşim să-i susţinem ventilator,îi putem pierde. Cu mulţi dintre ei încercăm să iniţiem o nutriţie enterală cât mai curând,cu lapte matern,el fiind cel mai bine tolerat şi făcându-le cel mai bine.