Modalităţi prin care poţi evita apariţia unor posibile toxiinfecţii alimentare. Cum să decongelezi carnea

1 toxiinfectii jpg jpeg

Când vremea înregistrează temperaturi crescute, iar alimentele sunt depozitate în condiţii nepotrivite, rişti să te confunţi cu apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

Nimeni nu îşi doreşte să treacă prin această problemă neplăcută! În această perioadă a anului, alimentele se pot altera mai rapid ca niciodată, iar germenii şi toxinele pot contamina mâncarea, chiar şi la tine acasă, mai ales dacă alimentele nu vor fi gătite corect. În general, toxiinfecţiile se manifestă atât la copii, cât şi la adulţi prin: vărsături, dureri de stomac, crampe abdominale, dureri de cap, vărsături, deshidratare sau diaree, însă aceste neplăceri pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli. Iată 5 modalităţi simple şi utile!  

Nu te baza pe alimentele „prespălate‟

În general, dacă nu sunt spălate corespunzător, chiar şi salatele verzi prespălate pot provoca probleme digestive. Frunzele tăiate pot fi mai vulnerabile la apariţia bacteriilor, iar dacă nu sunt spălate cu atenţie se poate manifesta fenomenul numit „contaminare încrucişată‟ (o frunză se poate contamina de la alta ş.a.m.d.). Dacă vrei să fii sigur că salata ta este proaspătă şi sănătoasă, nu o ţine la frigider mai mult de 3-5 zile, iar înainte de utilizare spal-o bine şi şterge-o cu un prosop curat sau cu o cârpă curată.

Fereşte alimentele de zonele cu temperaturi ridicate

Bacteriile apar cu mai multă uşurinţă atunci când alimentele sunt depozitate în locuri cu temperaturi ridicate. Totodată, produsele perisabile reprezintă un pericol pentru sănătate atunci când sunt lăsate mai mult de două ore la temperatura camerei. Este important ca în perioada verii, atunci când faci cumpărături să nu depozitezi alimentele direct în portbagaj şi, dacă se poate, să le bagi într-o ladă frigorifică, care va menţine alimentele perisabile reci în drum spre casă.

Decongelează carnea în siguranţă

Metodele obişnuite de dezgheţare, cum ar fi lăsatul cărnii pe tejghea pentru mai multe ore sau utilizarea apei calde sunt, de fapt, nesigure, deoarece în momentul în care alimentele se încălzesc, bacteriile se pot înmulţi. Este mai recomandat să dezgheţi carnea în frigider, timp de 24 de ore sau să foloseşti apă rece, procedeu care ar trebui să dureze aproximativ 2-3 ore pentru un pachet de 4 kg. de carne. Totodată, la fiecare 30 de minute este indicat să schimbi apa, pentru a te asigura că o să rămână rece.

Verifică borcanele, înainte să le cumperi

Produsele conservate se păstrează pentru o perioadă lungă de timp, din cauza mediului steril creat atunci când sunt procesate. Trebuie să fim atenţi la aceste cutii, în momentul în care le cumpărăm, deoarece borcanele şi cutiile conservate crăpate sau capacele uşor ridicate pot indica faptul că pot fi contaminate. De aceea, verifică cu atenţie toate borcanele şi cutiile înainte de a le cumpăra, pentru a te asigura că sunt intacte şi că nu au fisuri.

Marinează carnea

Consumul de cărnuri poate fi mai sigur în această perioadă dacă o vei marina cu oţet sau cu suc de lămâie: „Marinatele acide pot încetini creşterea bacteriilor pe carne‟, spune Melvin Hunt, profesor de ştiinţă alimentară la Universitatea de Stat din Kansas. Pur şi simplu adaugă marinata acidă peste carne şi las-o în frigider. Carnea de pasăre şi carnea tăiată cuburi nu ar trebui să fie marinată, mai mult de două zile, deoarece se poate altera.

Sursă foto: Shutterstock