Nu ai aer condiţionat? Poţi „păcăli” canicula cu aceste trucuri

1 shutterstock 1536165173 jpg jpeg

De la an la an, verile devin tot mai caniculare, iar valurile de căldură pot avea consecinţe fatale, în special printre vârstnici şi copii. Doar în iunie şi iulie 2019, căldura a ucis aproape 1500 de oameni în Franţa, în ceea ce s-a dovedit a fi cea mai caniculară vară a secolului. Unul din motive a fost că francezii, ca şi românii, nu prea au aparate de aer condiţionat în locuinţe.

În zilele caniculare, organismul uman se află în pericol de a se încălzi prea mult, dacă nu se iau măsuri de protecţie. Desigur, cel mai simplu ar fi să dai drumul la aer condiţionat, însă dacă nu ai un astfel de aparat în locuinţă, cum te poţi răcori? Ei bine, există câteva trucuri.

Perdele, jaluzele şi copertine

Măsurătorile efectuate recent de companiile de distribuţie a energiei din SUA au arătat că 76% din lumina soarelui ce trece prin ferestrele termopane se transformă în căldură, crescând temperatura din locuinţă. În plus, balcoanele închise captează căldura, având un efect de seră, căldură care ajunge, în bună parte, în locuinţă. Ferestrele orientate spre vest şi est absorb cea mai mare cantitate de căldură, încăperile cu geamuri spre nord şi sud fiind ceva mai răcoroase.

Pentru a bloca pătrunderea acestui surplus de căldură în casă, geamurile trebuie acoperite cu ceva. Pe timpul zilei, chiar dacă pierzi din lumina naturală, este bine să ai nu doar perdelele, ci şi draperiile trase peste toată suprafaţa geamurilor. Cele mai eficiente sunt draperiile în culori mai închise, dar nu negre, căptuşite cu o ţesătură de culoare deschisă. Studiile arată că astfel de draperii pot bloca până la 33% din cantitatea de căldură care intră în casă.

Şi mai eficiente decât draperiile sunt obloanele exterioare şi jaluzelele. Acestea din urmă pot reduce cu până la 80% cantitatea de căldură care pătrunde în locuinţă. O altă soluţie sunt copertinele ce pot fi instalate în balcoane. Umbra creată de ele ţine la distanţă între 65% şi 77% din căldura solară.

Când şi cum foloseşti ventilatorul

Ventilatoarele pot fi de ajutor, dar doar dacă ştii când şi cum să le foloseşti. Acestea nu pot răci aerul din încăpere, aşa cum o fac aparatele de aer condiţionat, dar ventilaţia creată de ele are acelaşi efect ca o adiere de vânt. Dacă eşti transpirată, aerul „suflat” de ventilator îţi usucă pielea şi creează senzaţia de răcoare. Cele mai eficiente sunt considerate ventilatoarele de tavan, căci au o putere mai mare şi creează o circulaţie a aerului în toată camera.

Şi celălalte ventilatoare pot fi eficiente, dar, dacă ai o încăpere mare, trebuie plasate mai aproape de locul în care stai. De asemenea, este recomandat să foloseşti ventilatorul atunci când aerul de afară este mai rece decât cel din interior. Şi nu uita să opreşti ventilatorul atunci când ieşi din încăpere. Nu de alta, dar acesta nu răceşte aerul din cameră, te răcoreşte doar pe tine.

Prosoape ude

Aplicarea unui prosop sau a unei pânze reci şi umede direct pe piele te poate ajuta să-ţi scazi temperatura atunci când eşti prea înfierbântată. Doctorii de la Clinica Mayo din SUA recomandă plasarea unui mic prosop rece şi ud pe punctele pulsului, cum ar fi ceafa, axilele, încheieturile mâinilor sau inghinal. În aceste zone, vasele de sânge sunt mai aproape de suprafaţa pielii, ceea ce înseamnă că prosopul rece va extrage mai multă căldură din corpul tău şi îţi va scădea temperatura mai repede.

În zilele caniculare este bine să ai la îndemână prosoape mici, pe care le uzi, le storci de excesul de apă, şi le pui în frigider să se răcească. Pregăteşte măcar două prosoape, pe care să le foloseşti prin rotaţie.