Nutriţionisul Mihaela Bilic recomandă consumul de carne de porc: "Spre deosebire de vită, este mai bogată în acizi graşi saturaţi"

1 nutritionistii despre carnea de porc jpg jpeg

În plin sezon de pregătiri pentru Crăciun, gospodinele îşi trec pe listă ingredientele pentru praparatele care vor umple masa de sărbătoare. Printre ele se află şi carnea de porc, cea mai consumată carne în această perioadă. În mod paradoxal, consumul de carne de porc nu este deloc contraindicat şi, adesea, poate fi mai sănătos pentru organism decât puiul sau vita.

Din punct de vedere nutritiv carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) şi grăsime, spune nutriţionistul Mihaela Bilic.

„De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) şi conţinutul de grăsime al cărnii.  Grăsimea porcului se găseşte mai ales la periferie, sub piele, deci este uşor de degresat înainte sau după gătit. Conţinutul de grăsime variază în funcţie de bucata de carne: muşchiul conţine 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costiţa până la 45%.

Citeşte şi: Gheorghe Mencinicopschi spulberă mai multe mituri despre alimentaţie: "Untul şi slănina nu îngraşă!"

Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi graşi nesaturaţi decât în acizi graşi saturaţi: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi graşi mono-nesaturaţi similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia şi capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuţa de porc este fragedă şi gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poţi face doar săpun. E în prezent riscul de paraziţi în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii.  

Şi dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obţine o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă şi sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.

Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e “frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Aşa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris Mihaela Bilic pe

.Recente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg