5 secrete ca să fii un părinte bun

1 58580 original jpg jpeg

Nu poţi fi un părinte de succes dacă nu-ţi asumi atât bucuriile cât şi greutăţile din familie. Începutul e cel mai greu. Află care sunt secretele părinţilor care îşi cresc frumos copiii!

 Învaţă-l să se păzească singur 

Fii cu ochii pe el. Nu-l lăsa de capul lui,dar învaţă-l şi să se păzească singur. Siguranţa copilului este o condiţie obligatorie pe parcursul lungului drum pe care îl aveţi de străbătut împreună – dar la fel de importantă este şi independenţa lui,care se învaţă treptat.

Nu-l compara cu alţi copii

Fiecare copil este unic. Nu seamănă cu ceilalţi  -şi nici măcar cu voi,părinţii,în totalitate. Comparaţiile cu alţi copii sunt inutile-  fie te transformi în părinte veşnic nemulţumit şi frustrat,fie cazi în extrema cealaltă,şi nu încetezi să-ţi idolatrizezi odorul. Şi nici copilului tău nu-i prind bine prea multe critici sau,dimpotrivă,prea multe laude. Are calităţi pe care i le vei pune în evidenţă şi defecte pe care vei încerca să i le corectezi. De educaţia pe care i-o dai depinde,în bună parte,succesul lui în viaţă.

Un pic de libertate

Oricât de mult ai încerca,nu poţi să-ţi armonizezi în totalitate programul de muncă cu cel al copilului. Trebuie să găseşti un mod prin care să împaci şi capra şi varza. Ordinea şi organizarea rigidă nu fac din tine un părinte mai bun – a-i impune un orar prea stict riscă să fie excesiv de sufocant pentru cel mic.

Nu-l forţa... poate şi singur

Un secret al reuşitei ca părinte este să nu vă proiectezi asupra copilul visele şi dorinţele tale. A-l forţa să meargă de la 8 luni ca să demonstrezi că e precoce,a-l obliga să reţină şi să recite strofe lungi,ca să te lauzi cu inteligenţa şi sensibilitatea lui,a-l certa aspru sau a-l pedepsi exemplar pentru că nu păstrează ordinea şi curăţenia sunt atitudini care,peste ani,pot avea repercusiuni negative. Pe scurt,lasă-l să se dezvolte liber şi bucură-te,în fiecare zi,de progresele sale fireşti.

Arată-i iubire

Pentru reuşita în trei nu este suficient ca tu şi tati să vă iubiţi copilul necondiţionat. Micuţul,aidoma vouă,are nevoie să vadă şi să simtă cât de mult vă iubiţi voi,părinţii. Dragostea dintre voi,demonstrată zi de zi,cu grijă şi fără excese,va fi pentru el un suport şi un model în viaţă.

Citeşte şi:

De ce are nevoie copilului tău pentru a se dezvolta armonios

Când copilul tău se revoltă