5 semne ca eşti cea mai bună mamă din lume şi ce te diferenţiază de alţi părinţi

1 mama si fetita 1104296030 jpg jpeg

Când devii părinte, îţi asumi responsabilitatea de a-i purta de grijă şi de a-l educa pe cel mic. De multe ori, te simţi nesigură şi nemulţumită de tine şi ai senzaţia că nu faci destul pentru ca puiul tău să devină un om bun şi înzestrat cu multe calităţi? Iată câteva repere care îţi vor demonstra că eşti un părinte de nota 10!

Cel mic este îngrijit

Dacă ai un copil îmbrăcat în ton cu vremea, este curat, poartă haine fără pată şi încălţăminte îngrijită înseamnă că eşti un părinte bun. Adesea, copiii care sunt abuzaţi fizic sau emoţional se îmbracă cu haine murdare sau se încalţă cu ceva nepotrivit cu anotimpul în care se află.

Îl încurajezi să meargă la şcoală

Un părinte de nota 10 se îngrijeşte de situaţia şcolară a copilului. Deci dacă învaţă bine şi nu lipseşte decât motivat este un semn că îl duci pe calea cea bună. Nici nu va fi o problemă dacă pierde câteva lecţii dintr-un motiv bine întemeiat. În schimb, dacă îl obişnuieşti să mai lipsească – pentru a pleca într-o exercursie când nu este vacanţă sau în zilele în care nu prea vrea să meargă –, nu-l vei ajuta să înveţe bine. În cazul în care copilul se ambiţionează să se ducă la şcoală chiar şi atunci când este bolnav este semn că are probleme acasă. Fie îi este teamă că va fi certat că lipseşte, fie nu se simte în siguranţă cu cei din casa lui,

Observi când are nevoie de atenţie şi afecţiune

Un copil trebuie să aibă activităţi potrivite cu stadiul lui de dezvoltare. Dacă are calităţi care aparţin de regulă adulţilor, precum aceea de a fi foarte responsabil, este posibil să-şi dorească să deţină controlul şi să fie apreciat de cei dragi. Un părinte de nota 10 are grijă să-şi asigure copilul că este apreciat şi iubit, fără să fie nevoie ca el să se străduiască să obţină afirmaţii laudative. Nevoia de apreciere şi de control îi poate face pe unii copii să devină agresori pentru alţii de vârsta lor sau mai mici, să-i împingă sau să-i jignească.

Detectezi reacţiile la bullying

Un părinte bun este atent la copil, dacă este afectat de colegi sau de prieteni agresivi sau dacă devine el agresor. În ambele situaţii, încearcă să atragă atenţia asupra sa. Un copil agresat va deveni timid, restras şi va căuta mai des compania părinţilor. Dacă a fost mereu afectuos, este minunat, dar când se schimbă dintr-odată, este un semn clar de alarmă. Un alt semnal la care un părinte bun este receptiv presupune schimbarea traseului către şcoală. Scopul ascuns ar putea fi prezenţa unor copii care se poartă urât cu el. Şi alegerile vestimentare ale copilului sunt urmărite atent de un părinte de nota 10. Azi se îmbracă foarte colorat şi este vesel, iar peste câteva zile îşi caută haine negre şi e ciudat de tăcut? Ar trebui să te asiguri că e doar ceva specific adolescenţei sau o formă de a se ascunde în cazul în care este victimă a bullying-ului.

Eşti atentă la semnele de boală

Dintre părinţi, mama este cea care simte instinctiv când este ceva în neregulă cu copilul. O mamă de nota 10 este alertată la primele semnale de boală a celui mic. Când acesta se plânge în drum spre grădiniţă sau şcoală că are o durere de stomac sau de cap, o mamă atentă îl va duce la pediatru şi-i va face investigaţiile medicale necesare fără a pune totul pe seama temerilor lui legate de colectivitate. Un părinte bun se luptă pentru ca el să primească apoi cel mai bun tratament pentru a se însănătoşi. O banală durere vagă de stomac poate indica o gastrită, o durere de cap care se intensifică şi la care se adaugă rigiditatea gâtului, letargia şi sensibilitatea la lumină pot ascunde o periculoasă meningită. Sunt situaţii în care un medic poate nu detectează de la primele semne de boală dacă este ceva grav, dar, când o mamă simte că este ceva serios şi insistă, se fac analize amănunţite care-i confirmă temerile şi, astfel, copilul este salvat.

FOTO: Shutterstock