5 strategii ca să-ţi faci copilul să mănânce tot din farfurie

1 58667 original jpg jpeg

Nimic nu-ţi dă mai mare bătaie de cap ca mofturile copilului tău, când vine vremea mesei. Cum să-l faci să mănânce şi legume, şi fructe, şi multe alte lucruri la care face nazuri?

Te-ai săturat ca vremea mesei pentru cel mic să se transforme în „câmp de bătălie”? Iată ce stratageme poţi încerca,pentru a-ţi face odorul să pape tot din farfurie!

Nici prea devreme,nici prea târziu

Nu-i oferi mititelului de mâncare înainte să simtă cu adevărat că-i e foame,dar nici nu-l lăsa să flămânzească. Orele fixe de masă sunt recomandate pentru cei mici:astfel,stomacul începe să-şi ceară drepturile la ora la care şi tu poţi face o ofertă „de nerefuzat”. Orarul haotic al meselor amplifică mofturile şi strâmbăturile din nas. Sunt dese cazurile în care copiii fac o criză la masă,deşi sunt morţi de foame!

Fii gata de gustare!

Copiii simt nevoia să mănânce la fiecare trei-patru ore. Asta înseamnă trei mese principale,două gustări şi o grămadă de pahare cu suc,pe parcursul zilei. Când vine vremea gustării,fii pregătită de „atac“:oferă-i un măr,felii de morcovi,o banană sau un iaurt de fiecare dată când îţi cere o pungă de chipsuri sau de covrigei.

Alege cu atenţie momentul

E ora mesei,dar prichindelul tău e numai ochi la serialul preferat „cu desene”. Nu-i stinge televizorul,obligându-l să deşerte farfuria din faţă! E o greşeală să întrerupi o activitate plăcută,oferind în schimb alternativa unei farfurii pline cu mazăre. Lasă-l să-şi urmărească până la capăt desenele preferate-şi promite-i că-l mai laşi şi altădată la televizor dacă acum papă tot din farfurie.

Aceeaşi mâncare pentru toată familia

După ce copilul tău a depăşit vârsta de 3 ani,nu-i mai găti separat. Copiii imită comportamentul adulţilor şi vor să mănânce ce au mami şi tati în fafurie. Prepară deci ceva care să meargă cu toate gusturile şi toate vârstele.

Aspectul contează

Pentru cei mici,contează foarte mult aspectul mâncării. O banală farfurie cu piure de cartofi poate deveni o mască zâmbitoare de clovn,adăugând drept decor felii de legume. Mărul poate căpăta „ochi” şi „gură”,dacă-l scobeşti cu un cuţit. Sendvişurile decupate în formă de bărcuţă sau de stea devin mult mai apetisante în ochii celor mici.

Citeşte şi:

5 secrete ca să fii un părinte bun

Când copilul tău se revoltă