Accidente de vacanţă - cum acorzi copilului primul ajutor

1 62789 original jpg jpeg

Sunteţi în vacanţă, la munte sau la mare, iar năzdrăvanul tău se accidentează. Ştii cum să-i dai primele îngrijiri?

Fracturi

Copiii neastâmpăraţi se aleg relativ uşor cu fracturi. Poate fi vorba de un astfel de accident dacă zona afectată are o poziţie nefirească,e umflată,produce durere iar copilul îşi mişcă cu greutate membrul respectiv.

Dacă e vorba de o fractură închisă (pielea nu este vătămată),imobilizează membrul afectat,. Transportă copilul la spital,fără a-i lăsa mâna sau piciorul fracturat să atârne. Foloseşte o geantă de voiaj voluminoasă şi rigidă sau un blat de masă drept înlocuitor de targă. Dacă durerile sunt mari,un supozitor sau un sirop cu algocalmin îi va alina durerile prichindelului. Dacă e vorba de o fractură deschisă,acoperă rana şi încearcă să opreşti sângerarea.

Când ai motive să bănuieşti că ar putea fi vorba de o fractură de coloană,aşteaptă sosirea ambulanţei,nu încerca să mişti sau să ridici copilul.

Accidente la ochi şi la urechi

Dacă odorului i-a intrat ceva în ochi,nu te grăbi să-i torni imediat apă sau cine ştie ce alt lichid. Nu-l lăsa să se frece cu mânuţa murdară. O batistă udă sau un pansament steril va acoperi şi proteja ochiul până ajungeţi la cel mai apropiat serviciu de oftalmologie.

În cazul obiectelor pe care copilul şi le introduce în ureche,mergeţi imediat la ORL. În nici un caz nu folosi beţişoare igienice,încercând să eliberezi singură urechea copilului. Poţi înfunda şi mai mult obiectul sau,şi mai rău,îi poţi răni timpanul.

Accidente respiratorii

Dacă respiraţia celui mic este afectată de un obiect aspirat accidental,timpul care îţi ia să  ajungi la spital este prea lung. Fiecare secundă poate fi vitală. Întoarce copilul pe burtă şi loveşte-l cu palma,ferm,dar nu violent,pe spate,între omoplaţi şi spre baza gâtului. Dacă ai noroc,obiectul aspirat va fi expulzat. Chiar şi aşa,du-te la medic,care va verifica să nu existe leziuni în gâtul copilului.

Citeşte şi:

Cum îţi influenţează sănătatea culoarea fructelor şi legumelor

De ce sunt cartofii vitali în dieta copilului tău