Adolescentul meu este îndrăgostit!

1 47796 original jpg jpeg

Adolescenţa este şi vârsta primului sărut, dar şi a celor dintâi dezamăgiri în dragoste. Eşti pregătită să-l ajuţi să-şi regăsească echilibrul?

Adolescenţii par mai grăbiţi decât am vrea noi,părinţii,să se desprindă de copilărie. Semnul marilor schimbări din viaţa lor este prima dragoste,primii fiori ai celor mai dificile trăiri şi emoţii.

Cei mai mulţi au nevoie de înţelegere şi de suport din partea familiei,ca să treacă peste criza vârstei,căci prima dragoste se poate sfârşi într-o mare dezamăgire. Problema este că mulţi părinţi nu ştiu cum să-şi ajute copilul mai ales în aceste momente şi pierd astfel comunicarea cu el.Ce să faci?

Dacă nu va găsi la tine înţelegere şi un sfat bun,nu-şi va mai deschide sufletul în faţa ta. Din păcate,mulţi părinţi,speriaţi de implicaţiile pe care le poate avea „prima dragoste”,o interzic sau refuză să discute despre ea,pe motiv că „e prea devreme pentru lucruri din astea”.

Uită că adolescenţa este o perioadă dificilă şi pentru copii,şi pentru părinţi. Aşa că stai de vorbă cu copilul tău,ascultă-l şi caută să-l înţelegi,oricât de greu ţi-ar fi. Povesteşte-i despre prima ta experienţă în dragoste,sfătuieşte-l cum să se îmbrace,cum să se poarte la întâlnire.

Ce să nu faci

Nu adopta o atitudine rigidă. Dacă nu eşti de acord cu ceva,explică-i cu argumente logice,nu-i interzice pentru că „aşa vreau eu”.

De obicei,la prima confruntare de opinii,adolescenţii tind să se distanţeze,să nu mai discute niciun fel de probleme cu familia şi caută înţelegere şi sfaturi la prieteni,care pot face mai mult rău decât bine. Chiar dacă adolescentul devine mai irascibil,nu-l certa prea rău,nu va face decât să se închidă şi mai mult în el.

Cum tratezi prima decepţie amoroasă

Adolescentul este extrem de sensibil şi poate reacţiona exagerat. Dacă nu ştii cum să-l consolezi,copilul poate recurge la gesturi dramatice:fuga de acasă,consum de droguri,anturaj dubios sau chiar sinucidere.

Spune-i cum ai depăşit tu prima decepţie,redă-i încrederea în sine. Este important ca adolescentul să poată depăşi această perioadă de criză cu bine,pentru că prima dragoste influenţează viitoarele relaţii şi-i poate afecta chiar stima de sine.

Sfaturi pentru părinţi

Numărul mare de tentative de suicid în rândul adolescenţilor ar trebui să ne facă să acordăm mai multă atenţie problemelor lor de suflet.

Caută să-ţi apropii copilul,nu-l dădăci şi nu-i interzice să se vadă cu persoana pe care o iubeşte. Găseşte metode mai puţin „vizibile" prin care să-l controlezi şi câştigă-i încrederea,pentru a-l face să stea de vorbă cu tine. Prietenia face mai mult decât autoritatea părintească.

Foto:Photoland/Corbis