Adolescentul tău suferă din dragoste: cum îl ajuţi?

1 70575 original jpg jpeg

Priveşte în gol, suspină, slăbeşte văzând cu ochii şi nu se mai arată interesat nici de şcoală, nici de activităţile preferate? E semn că suferă de prima lui decepţie în dragoste. Nu ignora situaţia, poţi să-i arăţi calea ca să iasă din impas.

Ia-i tristeţea în serios

Pentru adolescenţi,prima dragoste este calea prin care încearcă să iasă din mediul familial,adeseori sufocant,şi să-şi ia viaţa pe cont propriu. Aşa că nici să nu te gândeşti să-l iei peste picior pe adolescentuldecepţionat în iubire. Rănit în sentimentele cele mai profunde,tânărul este total absorbit de nefericirea lui. El trece printr-o adevărată dramă:are impresia că a pierdut totul,că niciodată nu va mai iubi pe cineva,că viaţa nu mai are sens. Chiar dacă pe tine episodul te face să zâmbeşti,ia-i în serios tristeţea!

Nu-l cicăli

Nu-ţi lăsa copilul să iasă singur din situaţiile de acest tip,dar nici nu-l cicăli cu sfaturile tale. Acceptă-i furia,lacrimile,trece-i cu vederea rezultatele mai slabe la învăţătură,ba chiar micile obrăznicii. Fă-i mici plăceri „consolatoare“:prepară-i mâncărurile sau deserturile preferate,lasă-l să-ţi invite prietenii acasă sau să se ducă să doarmă la cel mai bun prieten,roagă-i fraţii să-l distragă,prin diferite activităţi,de la gândurile negre.

Evită frazele-tip

Nu veni cu fraze-tip de genul „Lasă că o să treacă,pe care copilul tău o să le perceapă drept răsuflate şi nepotrivite cu chinurile prin care trece. Evită şi criticile,nu-i vorbi de rău fostul sau fosta iubită. Mai ales,nu râde de situaţia în care se află. Asta îi va reactiva complexele şi va pune sub semnul batjocurii valorile în care crede. Nici excesul de îngrijorare nu-i face bine adolescentului tău.

Când să te îngrijorezi

În mod normal,prima tristeţe din dragoste nu durează mai mult de o lună sau două. Mai întâi,copilultău neagă realitatea,apoi cade într-un soi de prostrare – e perioada de „doliu“ a primei lui relaţii sentimentale. Apoi,începe din nou să tatoneze lumea exterioară,în căutarea viitoarei relaţii. Când însă faza depresivă durează prea mult,când cheful de viaţă nu revine,e semn că e timpul să apelezi la un specialist.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg