Adolescentul tău suferă din dragoste: cum îl ajuţi?

1 70575 original jpg jpeg

Priveşte în gol, suspină, slăbeşte văzând cu ochii şi nu se mai arată interesat nici de şcoală, nici de activităţile preferate? E semn că suferă de prima lui decepţie în dragoste. Nu ignora situaţia, poţi să-i arăţi calea ca să iasă din impas.

Ia-i tristeţea în serios

Pentru adolescenţi,prima dragoste este calea prin care încearcă să iasă din mediul familial,adeseori sufocant,şi să-şi ia viaţa pe cont propriu. Aşa că nici să nu te gândeşti să-l iei peste picior pe adolescentuldecepţionat în iubire. Rănit în sentimentele cele mai profunde,tânărul este total absorbit de nefericirea lui. El trece printr-o adevărată dramă:are impresia că a pierdut totul,că niciodată nu va mai iubi pe cineva,că viaţa nu mai are sens. Chiar dacă pe tine episodul te face să zâmbeşti,ia-i în serios tristeţea!

Nu-l cicăli

Nu-ţi lăsa copilul să iasă singur din situaţiile de acest tip,dar nici nu-l cicăli cu sfaturile tale. Acceptă-i furia,lacrimile,trece-i cu vederea rezultatele mai slabe la învăţătură,ba chiar micile obrăznicii. Fă-i mici plăceri „consolatoare“:prepară-i mâncărurile sau deserturile preferate,lasă-l să-ţi invite prietenii acasă sau să se ducă să doarmă la cel mai bun prieten,roagă-i fraţii să-l distragă,prin diferite activităţi,de la gândurile negre.

Evită frazele-tip

Nu veni cu fraze-tip de genul „Lasă că o să treacă,pe care copilul tău o să le perceapă drept răsuflate şi nepotrivite cu chinurile prin care trece. Evită şi criticile,nu-i vorbi de rău fostul sau fosta iubită. Mai ales,nu râde de situaţia în care se află. Asta îi va reactiva complexele şi va pune sub semnul batjocurii valorile în care crede. Nici excesul de îngrijorare nu-i face bine adolescentului tău.

Când să te îngrijorezi

În mod normal,prima tristeţe din dragoste nu durează mai mult de o lună sau două. Mai întâi,copilultău neagă realitatea,apoi cade într-un soi de prostrare – e perioada de „doliu“ a primei lui relaţii sentimentale. Apoi,începe din nou să tatoneze lumea exterioară,în căutarea viitoarei relaţii. Când însă faza depresivă durează prea mult,când cheful de viaţă nu revine,e semn că e timpul să apelezi la un specialist.Recente

clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg