Aşa faci faţă reuniunilor de clan!

1 58420 original jpg jpeg

Coabitarea atâtor generaţii şi a atâtor indivizi cu personalităţi, gusturi şi plăceri diferite este de cele mai multe ori foarte dificilă. Cel care reuşeşte să scape viu şi nevătămat dintr-o astfel de situaţie este fie un adevărat artist al comunicării şi al diplomaţiei, fie un Chuck Norris modern, care rămâne întreg doar pentru că i-a ciuruit pe toţi înainte să fie „mitraliat” de replicile celorlalţi. Sigur că nu-i uşor să ieşi dintr-o asemenea conjunctură, dar există strategii care te ajută chiar şi în cele mai negre momente ale reuniunilor de familie.

Nu te lupta cu morile de vânt!

Este imposibil să-i schimbi pe toţi după cum ai vrea. Reuniunea de familie poate fi ca o oază în deşert sau se poate transforma într-o zonă de nisipuri mişcătoare. Ştiu,este foarte greu să nu te războieşti cu ceilalţi,atunci când tot ce fac te scoate din minţi. Dar,decât să te arunci într-un atac inutil,ia-ţi mai bine o jumătate de oră înainte de întâlnire şi gândeşte-te cum ţi-ai dori să fie rudele tale. Apoi pregăteşte-te să le accepţi aşa cum sunt,chiar dacă se vor comporta la fel de enervant ca întotdeauna.

simeon stalpnicul png

Pune graniţe

Ţinând cont că ai tăi nu se vor schimba peste noapte,trebuie să te hotărăşti cât eşti dispusă să intri în contact cu ei. Există rude pe care nu le suporţi? Ai persoane pe care le tolerezi,dar nu la infinit? Este esenţial să-ţi răspunzi la aceste întrebări înainte şi nu după întâlnire. Gândeşte-te ce graniţe poţi să menţii. De exemplu,simţi că rezişti doar două ore,atunci anunţă-te pentru două ore! Nu bea alcool,dacă n-ai venit cu maşina,ca să nu depinzi de cineva anume. Aşa poţi să te retragi fără ca nimeni să se simtă jignit.Renunţă să ai ultimul cuvânt

Tocmai când să te înfrupţi din bucatele de pe masă,soacra spune că te-ai îngrăşat? Poate că vrei să o convingi că greşeşte când te ia cu asta tocmai la masă,dar o ceartă nu te ajută cu nimic. Dacă decizi că nu poţi fi fericită până când soacra nu te înţelege,atitudinea ei disfuncţională îţi va guverna viaţa. Poţi să-ţi petreci 50 de ani la rând făcându-i pe plac,şi s-ar putea să fie degeaba. De fapt nu vei putea niciodată să-i controlezi gândurile şi emoţiile.

Ce să faci? Nu-ţi abandona sistemul tău de valori şi nu-ţi consuma energia. Fii autentică şi nu te dezice de la valorile tale,chiar dacă familia lui sau a ta nu ţi le validează.

Urmăreşte ce fac ai tăi şi reţine toate lucrurile care ţi se par interesante,haioase sau supărătoare. În momentul în care te detaşezi şi eşti atent la detalii,vei fi fascinată de câte lucruri vei descoperi. Înţelegi mai bine comportamentul fiecăruia şi eşti mai pregătită pentru următoarea reuniune de familie. Când te vei întoarce printre prieteni,vei putea povesti lucrurile vesele şi haioase pe care

le-ai văzut şi vei transforma pesimismul în optimism. Nu uita,schimbarea începe cu tine!