Aşa îi pui pe toţi la treabă!

1 47900 original jpg jpeg

Te-ai săturat să vii acasă şi să găseşti talmeş-balmeş? Uite cum te pot ajuta membrii familiei!

Dacă se întâmplă ca şi în familia ta să munciţi amândoi,este greu să faci singură totul. Singura soluţie este să împarţi sarcinile între toţi membrii „valizi” ai familiei.

Cu ajutorul acestor sfaturi,vei reuşi mai uşor să-i implici pe ai tăi în responsabilităţile casnice.Copiii,la muncă după puteri

Chiar şi prichindeii pot fi puşi la treabă. Regula de aur este că dacă poţi să iei ceva de la locul lui,atunci eşti suficient de mare să-l poţi punela loc.

Învaţă-l pe copilul tău cât mai devreme să ajute la treburile casei,bineînţeles pe măsura puterilor lui,şi explică-i că toţi cei care fac parte din familie au responsabilităţi.

Încurajează-l şi laudă-l când face un lucru bun,cere-i părerea în anumite probleme.Participând la treburile casei,micuţii simt că fac parte cu adevărat din familie şi devin mai responsabili.

Foarte puţini bărbaţi sunt crescuţi şi educaţi să-şi ajute soţiile la treburile casnice.

Iată ce tactică trebuie să adopţi ca să-l pui la treabă:spune-i ce are de făcut în termeni foarte clari,evită să fii critică,folosindu-te de replici de genul:

şi cere-i ajutorul într-un mod foarte personal,de exemplu:

Dacă vii acasă şi găseşti curăţenie,arată-i cât eşti de mulţumită de asta. Dacă ai nevoie de mai mult ajutor decât de obicei,găteşte-i soţului tău ceva ce-i place şi promite-i o surpriză plăcută.

Dacă el crede că ai nevoie de ajutor pentru că eşti plăpândă şi neajutorată,orgoliul lui masculin va fi satisfăcut. Dacă niciuna dintre metode nu funcţionează,intră în gevă:dă-i hrană rece şi trimite-l să doarmă pe canapea!

Fii răbdătoare şi conciliantă

Lasă-i pe cei mici să te ajute la bucătărie,chiar dacă te încurcă şi te ţin din treabă. Când pergăteşti prăjituri,dă-le o bucăţică de aluat să prepare şi ei ceva,pune la copt "opera de artă" şi când este gata,savuraţi-o împreună.

Nu fi perfecţionistă

Renunţă la ideea că numai ce faci tu cu mâna ta e un lucru bine făcut. Dacă vei fi veşnic nemulţumită,îi vei descuraja pe ceilalţi membri ai familiei.

Explică-le cu răbdare cum să facă un lucru,ajută-i şi,chiar dacă nu reuşesc să ducă treaba la bun sfârşit,asigură-i că data viitoare vor fi mult mai pricepuţi. Lasă-l pe soţul tău să-i înveţe pe cei mici „treburile de bărbat”,să meşterească împreună.

În felul acesta,vor face şi treabă,şi vor petrece mai mult timp împreună. Dacă promiţi recompense,respectă-ţi întotdeauna promisiunile,atât faţă de copii,cât şi faţă de soţ,altfel îşi pierd încrederea în tine.

Pont

Dacă promiţi recompense,respectă-ţi promisiunea faţă de copii sau de soţ.

Foto:Photoland/Age Fotostock