Aşa îl lauzi fără să-l răsfeţi!

1 58467 original jpg jpeg

Este normal ca părinte să crezi că puiul tău este cel mai şi cel mai. Dar nu crezi că e nociv pentru el să-l lauzi mereu, chiar şi atunci când nu-i reuşeşte ceva? Cum şi cât ar trebui să-l stimulezi pentru ca el să se poată aprecia la justa valoare?

Studiile specialiştilor spun că este  esenţial pentru dezvoltarea copilului să-l lauzi cu măsură,doar atunci când reuşeşte să facă ceva important.

Aşa se simte iubit,valorizat şi încrezător în proprii­le forţe. Însă laudele îi pot face mai mult rău decât bine dacă le foloseşti peste măsură.Explică-i de ce îl apreciezi

Când copilul tău a reu­şit să obţină cea mai mare notă la matematică sau să facă un puzzle complicat,o laudă de genul „Sunt mândră că ai reuşit primul” este mult mai eficientă decât „Eşti cel mai deştept dintre toţi”.

O laudă eficace îi arată micuţului tău motivul concret pentru care-l lauzi şi-l stimulează să repete performanţele personale.

În fiecare zi,îi spui copilului tău cel puţin o dată că este inteligent,frumos sau cuminte,chiar şi pentru că a mâncat toată supa sau că s-a încălţat singur.

Din dorinţa de a-i da mai multă încredere în el,îl lauzi nejustificat şi nemăsurat. Dar astfel va deveni narcisist şi extrem de vulnerabil în faţa realităţii.

În loc să se accepte aşa cum este,un copil lăudat excesiv va căuta mereu aprobarea şi admiraţia celorlalţi pentru tot ceea ce face.

Critică-l atunci când greşeşte

Când nu-şi face tema bine sau când strică o jucărie,nu-i spune că va reuşi să facă totul bine data viitoare. Nu-i acoperi greşelile,gândindu-te să nu-l inhibi.

O laudă nejustificată îi va da sentimen­tul că doar el contează şi că orice ar face este bine.

Ca adult,se va simţi frustrat că nu este în centrul atenţiei,aşa că arată-i unde a greşit şi ce ar trebui să facă pentru a reuşi.

Uneori părinţii folosesc laudele condiţionate:„„Te voi considera cu adevărat inteligent când vei avea 10 pe linie”.

Cum fie­care copil vrea să fie iubit,el va încerca să facă pe placul părinţilor ca să-şi asigure locul în inima lor.

Învaţă-l să se autoaprecieze

Este important să-ţi lauzi copilul ca să aibă mai multă încredere în sine,să se simtă valorizat,dar este la fel de important să-i dezvolţi simţul autocritic.

După ce termină de construit un castel din piese de lego sau de făcut tema la engleză,pune-l să se autoevalueze.

Întreabă-l dacă este mulţumit de ceea ce a realizat şi dacă ar fi putut face ceva mai bine.

Pune-l să-şi verifice singur tema. Învaţă-l să-şi identifice singur greşelile şi să se corecteze.

Aşa va fi conştient de erorile pe care le face şi nu-i va fi teamă de eşec. Bineînţeles că-l poţi lăuda şi tu,confirmându-i reuşitele.

Sfatul specialistului Daniela Petrescu,Psiholog

simeon stalpnicul png

„De multe ori,părinţii îşi laudă excesiv copiii pentru a compensa faptul că în copilăria lor nu s-au simţit suficient de apreciaţi şi de valorizaţi.

Pe de altă parte,părinţii vor să le transmită celor mici mai multă încredere în propriile forţie,aşa că-i supravalorizează,îi copleşesc cu aprecieri care le construiesc un super-ego,greu de satisfăcut la maturitate.”