Aşa-l ajuţi să-şi aleagă meseria!

1 47826 original jpg jpeg

Aviator, şofer, prinţesă... Aşa visau când erau de-o şchioapă. Dar acum, în pragul absolvirii? Alegerea profesiei este un moment important, dar adolescenţii sunt nehotărâţi şi idealişti. Cum să-i ajute părinţii?

Vremurile se schimbă şi o meserie care oferea cândva satisfacţii materiale s-ar putea să nu mai fie acum la fel.

Ajută-ţi copilul să facă alegerea potrivită,să aibă o meserie pe care s-o practice cu plăcere şi care să-i asigure şi confortul material.Ştii ce aptitudini are?

Înclinaţiile adolescentului pot fi cunoscute cu mult înaintea ultimului an de liceu. Încă de mic,înainte de a te grăbi să-l înscrii la cursuri de balet,pian,limbi străine,pictură,informatică,urmăreşte cu atenţie ce-i place copilului să facă,întreabă-l la ce cursuri i-ar plăcea să meargă.

Cel mai important este să fie observate cu obiectivitate toate abilităţile şi aptitudinile de care dispune copilul. Iar dacă nu manifestă niciun fel de aptitudini speciale,nu te îngrijora. Unii îşi descoperă pasiunile mult mai târziu.

Ce meserii se caută

Oricât de frumoase ar fi visurile copilului tău,adu-l cu picioarele pe pământ dacă dorinţele lui nu sunt legate de aptitudini sau sunt nerealiste. Faceţi o analiză,vedeţi ce meserii se caută şi alegeţi una care se potriveşte temperamentului lui.

O slujbă în perioada vacanţelor ar putea fi un bun experiment. L-ar învăţa cu disciplina,ar putea vedea cum se câştigă banii şi l-ar putea ajuta în alegerea unei profesii.

Dacă este posibil,du-l unde şi-ar dori să lucreze,să poată sta de vorbă cu angajaţii,să vadă care este atmosfera reală şi care sunt dificultăţile.

Lasă-i libertatea de alegere

Tradiţia ca fiul sau fiica să urmeze meseria părinţilor a cam apus. Aşa că nu obliga copilul să urmeze o meserie care nu-i place.

Dacă nu ajungeţi la un acord,întreabă-l ce-şi doreşte şi cere-i să-şi motiveze alegerea. Temperează-l cu tact dacă este prea visător şi fă-l să înţeleagă că va profesa această meserie toată viaţa. La acelaşi lucru trebuie să te gândeşti însă şi tu înainte de a-l obliga să facă o alegere.

Pont

Cabinetele de orientare profesională îi ajută pe tineri să-şi afle vocaţia.