Cărţi potrivite copilului, în funcţie de vârstă

1 66094 original jpg jpeg

Paşii prin care îl familiarizezi pe cel mic cu paginile colorate şi scrise sunt extrem de importanţi. Fă în aşa fel încât lectura să devină o plăcere, nu o obligaţie. Majoritatea copiilor învaţă să citească în clasa I, însă pasiunea pentru lectură se cultivă înainte de vârsta şcolară.

6 – 12 luni:Cărticele textile cu desene

Citeşte-i copilului de îndată ce poate articula primele cuvinte. Deschideţi o carte înainte de somnul de după-amiază. Jucaţi-vă împreună cu cărticele textile,cărţi muzicale,tridimensionale sau cu paginile plastifiate,concepute special pentru cei mici. Paginile trebuie să fie atractive din punct de vedere vizual,să aibă desene incintante,culori în tonuri plăcute,iar suportul textil sau din hârtie să fie de bună calitate.

12-18 luni:Primele povestioare

Nu este prea devreme să-i citeşti copilului,el are deja capacitatea de a se concentra pe imaginile din faţa ochilor. Alege cărţi cu un singur desen pe pagină,viu colorat. Momentele de lectură pot deveni interactive. Pune degetul pe pagină şi spune-i:„Ăsta e un tren – cum face trenul?“. Copiilor le place să găsească conexiuni între obiectele şi personajeşe viaţa reală şi cărţile care-i distrează.

18 luni – 3 ani:Versuri uşor de reţinut

Caută-i cărticele cu textul în versuri:  le va reţine imediat şi-i va face plăcere să le repete. Foloseşte orice ocazie pentru a-i da informaţii noi. Copilul nu se plictiseşte dacă aude zile la rând aceeaşi relatare,chiar dacă o ştie deja pe de rost. Însă nu toţi copiii au răbdare să stea locului în timp ce li se face lectură. În astfel de situaţii,fă o pauză,lasă-l să-şi consume energia,reia lectura când se linişteşte.

3-6 ani:„A fost o dată ca niciodată“

Cărţile îţi ajută copilul să se dezvolte armonios. Studiile arată că micuţii care au crescut într-un mediu în care s-a vorbit mult cu ei,care au răsfoit cărţi încă din prima copilărie,care au avut în casă o bibliotecă la îndemână,au un limbaj mai bogat,povestesc cursiv şi,în general,reuşesc mai uşor în viaţa personală şi profesională. Citeşte-o poveşti care încep cu „A fost o dată ca niciodată“ -aceasta e formula magică pentru copilul preşcolar,fiindcă îl poartă într-o lume fantastică,plină de aventuri şi personaje cu care se identifică.                             Recente

ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
Mituri despre igiena feminina  Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara  Sfaturi utile  624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti  Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg
Manichiura cu gel jpg
protejarea mediului jpg
Supa crema d e legume  Sursa foto shutterstock 152318729 jpg