Căsătoria te ţine sănătoasă

1 47884 original jpg jpeg

Ai bănuit vreodată că te-ai căsătorit şi pentru a fi mai... sănătoasă? În cele ce urmează, vei afla ce puteri „tămăduitoare” are o căsnicie frumoasă.

Dacă ai o relaţie armonioasă cu soţul,eşti sigur în avantaj faţă de femeile celibatare. O demonstrează,de altfel,numeroase studii.

Cel mai interesant dintre ele a fost efectuat de un cuplu de cercetători de la Universitatea de Medicină din Ohio,el,imunolog şi ea,psiholog. Cei doi au avut curiozitatea să afle ce rol joacă o relaţie de cuplu armonioasă în menţinerea sănătăţii. Iată concluziile la care au ajuns!"Măritatele" au imunitatea mai bună

Spre deosebire de femeile care trăiesc singure sau care au divorţat,cele care se bucură de o căsătorie fericită sunt mai puţin predispuse la boli,iar dacă totuşi se îmbolnăvesc,simptomele se manifestă mai blând şi vindecarea este mai rapidă.

Totul vine din viaţa liniştită alături de bărbatul iubit. Conform studiului menţionat,conflictele în cuplu,dar şi singurătatea duc la o creştere a nivelului hormonilor de stres şi,implicit,la slăbirea sistemului imunitar.

Femeile mulţumite de viaţa de cuplu sunt ferite de bolile de inimă pentru simplul fapt că înţelegerea şi susţinerea reciprocă menţin tensiunea arterială scăzută şi un nivel redus al colesterolului. Mai mult,aceste femei au şi un indice de masă corporală mai mic,ceea ce arată că sunt mai puţin predispuse la obezitate,afecţiune care le-ar afecta sănătatea inimii.

Impactul pozitiv al căsătoriei asupra imunităţii şi asupra inimii nu reprezintă singurele beneficii. Femeile măritate care au parte de armonie în cuplu sunt rar afectate de depresie sau de anxietate.

În schimb,cele singure au şanse mai mari să fie atinse de aceste tulburări,ba chiar au un risc mai mare de a suferi de demenţă,după cum demonstrează un alt studiu,de data aceasta al unei echipe de cercetători suedezi.

O bună înţelegere în cuplu îi ajută pe soţi să trăiască mai mult. Nouă din zece femei cu căsnicii fericite ating vârsta de 65 de ani şi au o sănătate cu 30% mai bună decât a celibatarelor. În plus,femeile singure au cu 50% mai multe şanse să sufere de o boală care le poate fi fatală.

Iubirea poate vindeca

Dacă până acum credeai în puterea iubirii fără să ai dovezi certe,studiul făcut de cercetătorii americani îţi aduce dovezi incontestabile.

Ei au supus unui test simplu circa 40 de cupluri căsătorite. Un aparat special le-a produs acestora câteva băşici pe piele. Apoi au monitorizat răspunsul sistemului lor imunitar. Rezultatele au fost remarcabile.

Băşicile persoanelor care aveau o căsnicie fericită şi de durată s-au vindecat cu o zi mai repede decât a celor care aveau neînţelegeri.

Mini test:Ai o căsătorie fericită?

Dacă vrei să ştii cât de mulţumită eşti de căsnicia ta,răspunde la următoarele întrebări:

1. De la o mică neînţelegere ajungeţi să vă certaţi şi să vă spuneţi vorbe grele?

2. Partenerul îţi critică părerile,dorinţele sau sentimentele?

3. Când aveţi un necaz,te simţi ca şi cum aţi fi în tabere opuse?

4. Te reţii să-i spui partenerului tău ce crezi sau ce simţi?

5. Când vă certaţi,unul dintre voi cedează,renunţă să mai discute sau iese din cameră?

6. Te simţi singură în relaţia ta de cuplu?

Notează fiecare răspuns după următorul sistem de punctaj:

Niciodată=1 p.

Uneori=2 p.

Foarte rar=3 p.

Adună punctele şi află rezultatul!

6-10 puncte. Vă înţelegeţi foarte bine

Căsnicia ta este într-o stare bună sau chiar foarte bună în acest moment. Reuşiţi să comunicaţi şi vă completaţi foarte bine,ceea ce-ţi aduce mulţumire sufletească atât ţie,cât şi partenerului tău.

11-15 puncte. Este loc de mai bine

Fii prudentă! Deşi eşti mulţumită de căsătoria ta,punctajul obţinut arată că există semne de îngrijorare. Acţionează acum,protejează şi îmbunătăţeşte-ţi relaţia de cuplu. Timpul petrecut împreună este unul câştigat.

16-18 de puncte. Căsnicia îţi este în pericol

Este timpul să reflectezi la relaţia voastră şi la direcţia în care se îndreaptă. Rezultatul testului arată că există neînţelegeri care vă pot pune în pericol căsnicia. Încearcă să-i spui partenerului tău ce te deranjează.



Recente

Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg