Cât de mult e bine să-l protejezi?

1 68573 original jpg jpeg

Pentru multe familii, ocrotirea exagerată a copiilor a devenit un stil de viaţă, părinţii percepând lumea mult mai plină de pericole faţă de cea în care au copilărit.

Cum cei mici au nevoie să experimenteze pentru a prinde încredere în ei înşişi,trebuie găsit un echilibru între libertate şi protecţie.

De când se naşte,ai vrea să-l aşezi pe copil într-un glob de cristal,departe de orice boală şi răutate. Totuşi,oricât de bine ar fi pentru moment ca el să fie supravegheat de adulţi,are nevoie să fie liber,să-şi organizeze singur activităţile,să-şi rezolve problemele şi să socializeze cu alţi copii,fără intervenţia celor mari. Prin urmare,rolul tău,ca părinte,nu este doar acela de a avea grijă de cel mic,ci şi de a-l pregăti pentru provocările vieţii.

Libertatea se exersează

Nu există o vârstă anume de la care poţi începe să-l laşi să acţioneze după propria lui voinţă şi să facă alegeri. Totul e să nu amâni momentul până când copilulînsuşi,sufocat de grija ta,va simţi nevoia să ia singur decizii,pentru că nu va ştii cum să acţioneze în situaţii periculoase. E mai bine pentru el să exerseze mai întâi într-un spaţiu sigur. Lasă-l să exploreze,chiar dacă e posibil să cadă,să se lovească sau să se murdărească. Dacă locuiţi la casă,permite-i să iasă la joacă singur,în curte,de pe la 3-4 ani.

Lasă-l să se descurce singur

Există un preţ pe care-l plăteşti pentru faptul că-l privezi pe copil de libertate. La locul de joacă,de pildă,dacă-l urmăreşti îndeaproape şi-l atenţionezi să fie atent la fiecare pas,va învăţa să aibă încredere doar în tine şi nu în propriile instincte şi-n abilităţile lui. Când nu vei mai fi în preajmă,are mari şanse să se rănească. De asemenea,dacă intervii de fiecare dată când are o neînţelegere cu un al copil,nu va deprinde cum să le trateze fără ajutorul tău,iar ca adult,va avea mereu nevoie de un mediator pentru a-şi rezolva problemele relaţionale.

Cu ce începi

Este înspăimântător,mai ales pentru o mamă,să dea libertate copilului,dar cu cât o vei face mai des,cu atât mai mult te vei elibera de griji. Săptămâna aceasta,îţi lansăm o provocare:gândeşte-te la o situaţie în care cel mic ar fi vrut să-i acorzi mai multă încredere şi oferă-i mână liberă fără să te mai gândeşti la riscuri. Vei fi surprinsă să vezi cât de bine se descurcă!