Cât de periculos este fumatul în sarcină?

1 64750 original jpg jpeg

Tutunul este un pericol extrem de mare asupra copilului pe care îl vei naşte, motiv pentru care este indicat şi recomandat să renunţi la ţigări înainte de a rămâne însărcinată.

Motivele pentru care ar trebui să faci acest pas ni le oferă Dr. Sorin Bivolaru (foto stânga),medic pneumolog la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti.

9b58f1331da9271713650271d069885a jpg jpeg

Conţine peste 4000 de compuşi chimici

În compoziţia ţigării se găsesc aproximativ 4000 de compuşi chimici. Nicotina şi monoxidul de carbon sunt doi compuşi care se află în strânsă legătură cu apariţia problemelor de-a lungul sarcinii.

Hemoglobina fetală are o afinitate mult mai ridicată pentru monoxidul de carbon decât hemoglobina maternă,ducând la o diminuare a oxigenării fatului. Pe de altă parte,nicotina îşi exercită rolul nociv asupra fătului prin  efectul vasoconstrictor  asupra circulaţiei arteriale uterine şi placentare.

Fumatul creşte riscul de a naşte un copil mort

La femeile fumătoare,atât fătul,cât  şi placenta sunt private din oxigen şi nutrienţi importanţi. Astfel,placenta tinde să crească şi să se îngroaşe,ocupând un spaţiu mult mai mare pentru a putea asigura oxigenul si nutrienţii necesari fătului. Însă,odată cu creşterea placentei,fătul nu mai are spaţiu necesar dezvoltării. Din această cauză,nou-născutul poate avea un deficit de greutate la naştere,ceea ce poate duce la apariţia complicaţilor.

„ Fumatul înainte şi în timpul sarcinii este asociat cu o serie de probleme şi complicaţii asupra fătului,precum naştere înainte de termen,avort spontan,pneumonii,astm bronşic şi bronşite,dificultăţi în dezvoltare,dezvoltarea sindromului hiper-activitate cu deficit de atenţie şi memorare,probleme psihice şi fizice,autism şi diferite malfomaţii-buză de iepure şi cerul gurii deschis. Nu în ultimul rând,o femeie care fumează în timpul sarcinii,are un risc crescut de a  naşte un copil mort”,atenţionează Dr. Sorin Bivolaru.  

Când este indicat să se renunţe la fumat?

Dr. Bivolaru susţine că femeia trebuie să renunţe la ţigări cu câteva luni înainte de a rămâne însărcinată. De asemenea,se recomandă evitarea tutunului pe întreaga durată a sarcinii,inclusiv după naşterea copilului.

Atenţie!În cazul în care şi partenerul de viaţă fumează,este necesar să renunţe şi el la ţigări,pentru că şi fumatul pasiv poate dăuna fătului.

Medicul poate recomanda cuplului/ gravidei programe speciale de campanie anti-fumat sau metode diferite prin care să renunţe la acest viciu.  Tot ce ai de făcut este să intri pe site-ul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti – www.marius-nasta.ro,secţiunea Centrul Naţional de Renunţare la Fumat sau să suni la numerele  de telefon  0800878673sau 0213356920.Recente

 Cum te poate ajuta sarea la curățenie jpg
cea mai buna pozitie in care sa dormi daca sforai, shutterstock jpg
Cum săa te imbraci in functie de forma corpului  Sursa foto Shutterstock 415191826 jpg
Dantura ta nu este asa cum ti ai dori Descopera cum poti obtine zambetul mult visat! jpg
Simți o senzație de uscăciune în zona ochilor și nu știi cum ai putea să te protejezi de radiațiile ce te înconjoară Alege să investești în sănătatea ta vizuală folosind aceste 3 metode jpg
Beneficiile și efectele negative ale soarelui asupra corpului jpg
Un zâmbet de milioane costă foarte puțin dar îți poate oferi foarte multe jpg
Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg