Cât timp trebuie să se joace copiii pe tabletă

1 84658 original jpg jpeg

Copilul tău foloseşte des tableta sau telefonul mobil pentru a-şi ocupa timpul liber? Dacă cel mic are sub 12 ani, folosirea acestor dispozitive poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea lui.

Specialiştii atrag atenţia că un copil care nu a împlinit 2 ani nu ar trebui să folosească tehnologia modernă, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 3-5 ani nu ar trebui să stea pe telefon sau tabletă mai mult de o oră pe zi,iar cei până în 12 ani nu ar trebui să depăşească 2 ore pe zi.

Există păreri potrivit cărora tableta creează dependenţă. Copilul devine prizonierul ecranului, iar acesta îl împiedică să viseze, să-şi folosească imaginaţia, să comunice cu cei din jur.

Citeşte şi: Copilul tău e fascinat de reclamele TV - ce faci?

Schimburile şi interacţiunile cu familia, cu prietenii favorizează procesul de învăţare şi dezvoltă abilităţile de comunicare. Or tableta, chiar dacă lăudată ca fiind interactivă, nu-i propune niciun dialog uman copilului.

În plus, îi dă iluzia că e atotputernic. Treptat, micuţul devine lipsit de emotivitate şi de empatie, se izolează de cei din jur. Dar, dacă insişti să-i dai acces copilului la tabletă, ţine cont de următorul sfat: specialiştii recomandă ca doar micuţii de peste 3 ani dă aibă acces la tabletă şi să o folosească maximum o oră, sub supravegherea adulţilor.

Printre efectele negative ale folosirii îndelungate a tabletelor de către copii se numără şi creşterea riscului de obezitate, dereglarea somnului sau creşterea agresivităţii.

Şi timpul petrecut în faţa televizorului este extrem de nociv, mai ales pentru copiii mici. Este recomandat ca preşcolarii să nu petreacă mai mult de 1-2 ore pe zi în faţa unui ecran.