Ce fel de mamă eşti? Află aici!

1 63837 original jpg jpeg

Astăzi te invităm să te analizezi, să te redescoperi. Îţi propunem să afli în ce categorie te încadrezi tu. De ce? Pentru că modul cum alegi să te comporţi faţă de copilul tău în diverse situaţii, cât de afectuoasă sau de strictă eşti, toate acestea determină tipul relaţiei mamă-copil.

Cu siguranţă ai observat şi tu că există anumite mame pe care le poţi încadra uşor într-o categorie sau alta:„mama prietenă”,„mama dominatoare” şi aşa mai departe.

Mama care trăieşte prin copil

Când cel mic e bucuros,şi ea este bucuroasă,când cel mic plânge,îi vine să plângă împreună cu el. Recomandare:Dacă eşti o astfel de mamă,încearcă să acorzi copilului spaţiul de care are nevoie,în funcţie de vârsta lui. Deşi este bine să îi arăţi copilului că îi eşti aproape şi la bine şi la rău,poţi ajunge să îl sufoci dacă te laşi copleşită de emoţiile prin care trece.

Mama detaşată sau mama „de piatră”

Este opusul celei descrise mai sus. Nu îşi manifestă des iubirea faţă de copil şi în general este preocupată ca acesta să se comporte cum trebuie. Îşi păstrează calmul în situaţii de urgenţă şi nu îşi exprimă îngrijorările cu privire la copil.Recomandare:  Copilul tău are nevoie şi de iubirea ta,nu doar de supraveghere şi control. Petrece timp împreună cu copilul tău,vorbiţi despre ce simţiţi şi nu evita gesturile de apropiere şi vorbele calde.

Mama care controlează

Se mai numeşte şi  mama de tip „elicopter” (pentru că pare a se învârti tot timpul în jurul copilului). Trebuie să ştie tot timpul ce face,ce gândeşte şi ce vrea copilul. Îşi doreşte exagerat de mult ca evoluţia copilului să fie corespunzătoare „standardelor”:să ştie tot ce trebuie să ştie la o anumită vârstă,să înceapă anumite cursuri la vârsta la care acestea trebuie începute etc. Recomandare:Pe măsură ce creşte,învaţă să îi laşi copilului spaţiu şi să îl laşi să aleagă,atunci când este posibil. De asemenea,lasă-l pe el să decidă ce îţi spune şi ce nu – toţi copiii au secrete.

Mama dezorganizată

Între serviciu şi viaţa de familie,mama dezorganizată navighează cu greutate,fiind nevoită să improvizeze atunci când uită,de exemplu,când e şedinţă cu părinţii sau ce materiale îi trebuie copilului la şcoală în ziua respectivă. Recomandare:Dacă te regăseşti în rândurile de mai sus,adu puţină organizare în viaţa ta,folosind un calendar cu toate activităţile copiilor şi o agenda în care îţi notezi programul tău în fiecare zi. Când ai prea multe treburi de făcut şi prea puţin timp,apelează cu încredere la persoanele apropiate pentru a te ajuta.

Mama prietenă

Această este mama cu care fiica iese la cumpărături,vorbeşte despre băieţi deschis şi îşi lasă copilul să facă şi greşeli,deoarece ştie că învăţa din ele. Recomandare:Pentru anumite situaţii,este bine să fii prietenă copilului tău,însă nu uita că în situaţiile în care încălca regulile sau îşi pune siguranţa în pericol,copilul tău are nevoie de un părinte.

Tu în ce categorie te încadrezi? Dar partenerul tău,ce fel de tată este? Descoperă pe www.suntpărinte.ro.