Ce întrebări îţi va pune copilul dacă divorţezi de celălalt părinte al lui

1 shutterstock 1189853218 jpg jpeg

Un astfel de eveniment de familie dezechilibrează nu doar psihicul adulţilor, ci şi pe al copiilor. Când decideţi să divorţaţi, ia în calcul multe întrebări şi afirmaţii din partea copilului. Iată care sunt cele mai frecvente şi pregăteşte din vreme răspunsuri pentru ele!

Schimbările care apar în urma unui divorţ îi afectează enorm şi pe copii. Fie vor întreba foarte multe lucruri atunci când li se dă vestea, fie, dacă nu conştientizează ce se întâmplă pe moment, cu orice prilej iscat vor încerca să afle răspunsuri mai târziu, iar avalanşa întrebărilor va fi mai greu de stăvilit.

„Ce înseamnă să divorţezi?‟

Deşi nu mai este ceva ieşit din comun în zilele noastre, copiii vor întreba asta destul de des. Îi poţi explica despre divorţ că este atunci când mama şi tata nu mai locuiesc împreună. Că e ceva legat de relaţia dintre ei doi, nu de relaţia dintre copil şi fiecare părinte în parte. Asigură-l de iubirea voastră continuă şi încearcă să afli ce ştie copilul deja despre subiect, cum e la alţi colegi în familie, ce alte întrebări mai are la care să răspunzi.

„De ce divorţaţi?‟

Când va întreba asta, e important să evitaţi să daţi vina unul pe altul. Nu intra în detalii, îl vor obosi şi îl vor încărca pe copil fără rost. Poţi spune ceva de genul că mami şi tati se certau foarte des în ultima vreme şi nu le mai place treaba asta. Nu spune niciodată că nu vă mai iubiţi, fiindcă ar putea crede copilul că iubirea se poate termina şi în relaţia ta cu el.

„Unde o să dorm eu?‟

Dacă mami doarme într-un loc, iar tati în alt loc, unde doarme copilul? Răspunsul îi oferă celui mic o fărâmă de certitudine într-un moment al vieţii plin de nesiguranţă. E bine ca acestea să fie stabilite de comun acord înainte de a fi discutate cu copilul. Atunci când îi spui copilului care este planul de vizitare, că va dormi acolo la mama şi acolo la tata, îi arăţi că ai un plan bine pus la punct. Iar planurile concrete ne fac pe toţi să ne simţim în siguranţă, ceea ce ne dorim mai ales când e vorba de copii.

„Cine va avea grijă de tati?‟

Copiii îşi pun problema adesea, cine îi va da de mâncare tatălui. Cine o va conduce la serviciu pe mama. Sunt întrebări normale, care apar firesc. De fapt, copilul are nevoie de asigurări că cei pe care el îi iubeşte vor fi bine după toate aceste schimbări. E bine să i se spună că tata se va descurca şi că, deşi lui tati îi va fi dor de el, nu va fi trist, fiindcă se vor vedea des.

Bonus:

„Mi-e dor de tati!‟

Sau de mami. Evident, vor fi situaţii în care copilul este cu unul dintre părinţi şi i se face dor de celălalt. Întâi îi certifici sentimentele, îl asiguri că e perfect legitim ceea ce simte şi îl înţelegi. Apoi, îi poţi explica despre timpul de vizită al fiecăruia, poate îi povesteşti despre avantajele de a avea părinţi divorţaţi: poate va avea două camere ale lui, două locuri de joacă etc.

@shutterstock