“Ce mi-ai adus, mami?” Când e bine şi când e rău să le oferi cadouri copiilor?

1 68434 original jpg jpeg

Copiii iubesc cadourile, dar si la acest capitol se aplica vorba "ce-i mult strica". Cand e recomandat sa le dam celor mici daruri, cine e bine sa le ofere si mai ales cat de des? Iata intrebari pe care si le pun cu siguranta toti parintii.

Psihologul Lidia Gheorghe a detaliat,pentru ziarul Ring,cateva reguli importante despre cadourile pentru copii. “A oferi cadouri copiilor nu este in sine un lucru absolut rau sau bun. Depinde foarte mult de intentia si de asteptarile adultilor atunci cand fac acest gest. Daca motivul este a-i face copilului o bucurie,cunoscandu-i interesele,pasiunile,etapa de dezvoltare in care se afla,putem prin oferirea de cadouri sa-i transmitem mesajul ca ne pasa de el,ne-am gandit la el si ne dorim sa sa-i producem o bucurie-o forma sanatoasa de conectare emotionala…”,explica psihologul.

Exista,insa,si situatii in care darurile nu sunt recomandate. “Daca motivul,constient sau nu,este de a primi noi,adultii,o confirmare de la copil ca suntem parinti (bunici,prieteni) buni,deci o incercare de ajustare a unei stime de sine personale vulnerabile sau fragile sau de compensare a vinovatiei,atunci oferirea de cadouri isi pierde din potentialul pozitiv. Ne putem da seama ca este vorba mai mult despre noi,adultii,decat de interesul copilului atunci cand apare o nemultumire a copilului in fata cadoului oferit sau cadoul este ignorat ori stricat, parintele simte furie si copilul este certat sau invinovatit ca nu este recunoscator pentru ce a primit”,mai spune Lidia Gheorghe.