Ce trebuie să ştii când mergi cu cei mic la dentist

1 72205 original jpg jpeg

Prima vizită la stomatolog este foarte importată şi trebuie să aibă loc cât mai devreme. În primii ani de viaţă este esenţială examinarea dinţişorilor de către un specialist. Ne explică medicul stomatolog Andra Custura de ce.

Poate ţi se pare un lucru nefiresc să-ţi duci copilul la dentist,cât încă nici nu poate să meargă. Primul control ar trebui stabilit,însă,cât mai devreme,până la 1 an,spune stomatologul,care a explicat pe înţelesul tuturor de ce trebuie acordată maximă atenţie igienei dentare.

În cadrul vizitei,dentistul va examina dinţii copilului,va verifica primele semne de degradare sau boală a gingiei şi îi va explica,dacă este mai mărişor,ce este igiena orală.

Trebuie să-l duci la dentist de mic,dacă vrei să-l fereşti de probleme când va fi mare.Colegiul Medicilor Dentişti din România recomandă ca bebeluşii să fie văzuţi de un medic dentist în termen de şase luni de la primul dinte apărut sau până la vârsta de un an,oricare dintre acestea survine mai întâi.

„Mulţi părinţi sunt surprinşi când aud că trebuie să meargă cu copilul atât de devreme la dentist,însă dinţii de lapte durează în unele cazuri,până la 12 sau 13 ani,aşa că trebuie să se stabilească obiceiuri orale bune cât mai devreme“,spune medicul dentist. Astfel,şi părinţii şi copiii vor învăţa cum să se spele în mod corespunzător pe dinţi şi cum să aleagă alimentele bune pentru sănătatea orală.

Examinează copilul acasă

Copilul se va simţi mult mai confortabil să aibă dintii examinaţi la un cabinet stomatologic,dacă a experimentat deja acest lucru acasă. Fă-ţi timp pentru a-i observa dinţii,gingia şi limba în mod regulat. 

„Acest lucru poate fi dificil la un bebeluş,dar încearcă să utilizezi tehnica genunchi-pe-genunchi:Stai faţă în faţă cu un alt adult cu genunchii atingându-se şi pune copilul în poala celeilalte pesoane pentru a avea acces mai uşor la gura copilului. La această vârstă,chiar dacă el nu are dinţi,ar trebui să îi ştergi gingiile uşor cu o compresă curată şi umedă,după mese. Poţi,de asemenea,stimula gura cu o perie mică,moale. Toate aceste activităţi îl vor pregăti pentru un consult profesionist“,adăugă stomatologul.

Poţi merge cu copilul la propriile consultaţii dentare,pentru a-l familiariza cu împrejurimile şi personalul. Dar,mai întâi,ia în considerare acest lucru:„eşti de acord să împarţi medicul dentist cu micuţul tău sau ar fi mai potrivit un medic dentist pediatru care este specializat în tratarea micilor pacienţi? Este cabinetul medicului tău dentist confortabil pentru un copil? Simţi anxietate atunci când vizitezi cabinetul stomatologic? Dacă acesta este cazul,poate că ar fi o idee bună să nu îţi supui copilul fricilor tale“,spune medicul.

Explică-i de acasă unde mergeţi şi ce veţi face

Înainte de prima programare la dentist,vorbeşte cu copilul şi explică-i la ce să se aştepte în cuvinte pe care el le înţelege şi care nu-l sperie. Spunându-i medicul dentist va „număra“ sau „se va uita“ la dinţi lui este mai bine decât să-i sugerezi că are o gură bolnavă.

„Evită adăugarea <<şi nu te va durea>>,pentru că noi,ca dentişti pediatri nu aprobăm aceste declaraţii,deoarece induc posibilitatea ca un copil să întâlnească un lucru dureros în cabinet fabricat chiar de mintea lui. Acest lucru produce anxietate“,explică dr. Andra Custura. Joacă-te „de-a dentistul“ cu un animal pluşat sau cu o păpuşă şi citeşte-i copilului poveşti pozitive despre întâlnirea cu dentistul.

Adoptă o atitudine optimistă

Nu trebuie să fi foarte pozitivă,dar păstrează o atitudine optimistă atunci când vorbeşti despre dentist în ziua vizitei. Tratează întâlnirea ca pe ceva simplu,de rutină şi pozitiv.

„Dacă faci asta,copilul tău va avea o atitudine mult mai detaşată faţă de dentist şi de întreaga experienţă dentară“,completează dentistul. Pentru un plus de confort îi poţi aduce jucăria lui preferată,pe care o alege el.

Trebuie să ştii şi când să renunţi

În ciuda eforturilor tale,este normal ca bebeluşii de vârstă de un an să fie agitaţi sau supăraţi în cadrul vizitei la medicul dentist. În cele mai multe cazuri,este posibil să treacă. Dar dacă el nu se opreşte din plâns,nu forţa problema. E mai bine pentru toată lumea dacă laşi puţin timp să treacă şi apoi să mai încerci încă o dată.