Consumul de băuturi dulci creşte riscul naşterii premature

1 74370 original jpg jpeg

Femeile însărcinate care beau băuturi carbogazoase bogate în zaharuri au un risc mai mare de a naşte prematur şi, implict, de a avea un copil cu o greutate scăzută.

Studiul efectuat pe un eşantion de peste 60 de mii de femei din Norvegia arată că femeile însărcinate care beau cel puţin o băutură carbogazoasă pe zi au un risc cu 25% mai mare de a da naştere unui copil prematur,spre deosebire de cele care evită sucurile bogate în zaharuri.

Nu numai băuturile pot afecta modul în care se dezvoltă fătul,ci şi alimentele. Femeile ar trebui să evite consumul unor tipuri de brânzeturi,carnea insuficient gătită,sushi şi mezelurile,deoarece pot conţine bacterii şi paraziţi care pun în pericol sănătatea fătului.

De asemenea,există şi alţi factori care pot cauza naşterea prematură. Printre cei mai importanţi se numără:fumatul,vârsta mamei,consumul de alcool,obezitatea,bolile cronice,precum diabet şi afecţiunile genetice.

Autorii studiului au observat că femeile care beau cele mai multe băuturi dulci,au tendinta de a fuma,de a mânca mai mult şi au un Indice de Masă Corporală (IMC) ridicat,spre deosebire de cele care limitează consumul de băuturi carbogazoase.