Copil timid? Îţi sugerăm câteva soluţii!

1 64112 original jpg jpeg

Se face roşu ca focul când trebuie să spună poezioara la serbare sau atunci când se întâlneşte cu necunoscuţi? S-ar putea să fie timid. Nu te speria, timiditatea se vindecă dacă ştii cum să intervii.

E simplu să-i pui eticheta de timid şi să-l laşi în voia lui. Dar începutul lui de viaţă înseamnă adaptare continuă la mediul înconjurător,la oameni şi situaţii,la evenimente plăcute sau neplăcute... Prin urmare,trebuie să-l ajuţi. Eşti primul lui „terapeut”.Când intervii

Primele semne clare ale timidităţii apar în jurul vârstei de doi ani. Dacă micuţul se agaţă de tine de câte ori vede o persoană străină,dacă leagă mai greu jocul cu micuţii din parc,mai ales cu cei care au performanţe peste ale lui sau care se declară „lideri“ pentru că sunt mai mari,dacă preferă să se joace de unul singur şi nu-ţi cere să-l duci „la copii”,este aproape sigur că ai un timid pe care trebuie să-l ajuţi să-şi depăşească temerile,reţinerile,uneori chiar frica.

Şi pentru că tot vorbim despre semnele timidităţii,trebuie să ştii că ele pot îmbrăca forme destul de neobişnuite,cum ar fi agresivitatea şi refuzul unor gesturi de prietenie.

Încurajează-l să socializeze!

Cea mai frecventă manifestare a timidităţii apare faţă de persoanele necunoscute. Antidotul:nu-l obliga pe cel mic să le sară în braţe.

Dimpotrivă,fă-i o acomodare treptată,în care copilul doar va asista la discuţii,fără să fie solicitat să intre în dialog cu „străinii”. Poţi să profiţi de prezenţa musafirilor ca să le arăţi câteva desene şi să-l lauzi pentru ele. Conversaţia se va lega de la sine.

Cum îl faci să aibă încredere?

Timiditatea vine,de cele mai multe ori,din neîncrederea copilului în propriile forţe. Prin urmare,demonstrează-i că şi el are motive să fie admirat. Dacă pictează,laudă-l! Dacă a învăţat ceva nou la calculator,laudă-l!

Încurajează-l să vorbească despre ele bunicilor,apoi copiilor din familie şi prietenilor. Un moment important pentru un copil timid poate fi aniversarea zilei lui de naştere,la care să-i invite pe copiii pe care-i simpatizează şi de care nu îndrăzneşte să se apropie.