Copilul tău este nervos? Cum îl calmezi

1 68389 original jpg jpeg

Ţi se întâmplă des ca micuţul tău să urle isteric sau să se ia la bătaie cu alţi copii de vârsta lui? Furia e unul dintre modurile prin care copilul îşi exprimă trăirile afective. Află de ce copilul tău e nervos atât de des!

De ce e furios

Dacă este,în mod obişnuit,martorul unor dispute familiale,copil va fi şi el furios. Copiii mici îşi imită părinţii. Dacă nu primeşte suficientă atenţie din partea părinţilor,sau dacă nevoile sale afective nu sunt luate în seamă,prichindelul se poate manifesta violent.

Ce îi accentuează starea

Dacă agresivitatea lui este trecută cu vederea,dacă micuţul este lăsat mereu să aibe ultimul cuvânt,i se induce ideea că un comportament agresiv este numai bun ca să îşi impună punctul de vedere. La fel,pedepsele frecvente,severe,corporale duc la accentuarea reacţiilor agresive ale micuţilor.

Ajută-l să se exprime

Când odorul tău este de vârstă fragedă,nu ştie să explice ceea ce simte. Şi atunci se exprimă aşa cum ştie el mai bine:cu pumnii strânşi. Încearcă să afli ce-l deranjează de fapt,formulând întrebări simple. Din aproape în aproape,vei ajunge la miezul problemei şi vei încerca să găseşti soluţia potrivită.

Nu te înfuria

Nu reacţiona la mânie cu mânie. Nu ţipa,nu aplica pedepse corporale. Fii afectuoasă,dar şi autoritară,încercând să-l faci să priceapă că poate face rău celor din jur.

Stai mai mult cu el

Petrece timp de calitate cu micuţul tău – asta îl va ajuta în procesul de dezvoltare emoţională. Dacă voi,părinţii,sunteţi ocupaţi toată ziua,copilul se simte neglijat. Comportamentul lui violent este şi un mod de a spune „Sunt aici! Am nevoie de atenţie!“.

Învaţă-l să-şi ceară scuze

Este esenţial să-ţi faci copilul să accepte că a greşit „la nervi“ şi că e cazul să-şi arate regretul pentru ceea ce a făcut.