Copilul tău mănâncă fast-fooduri? Iată ce riscă!

1 67946 original jpg jpeg

Copiii şi adolescenţii care consumă mâncare de tip fast-food de cel puţin trei ori pe săptămână au un risc mai mare de a suferi de astm sever, rinită alergică şi eczeme, potrivit unui studiu internaţional.

Cercetătorii conduşi de profesorul Innes Asher de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă) au intervievat adolescenţii şi părinţii copiilor despre regimul alimentar şi gravitatea simptomelor respiratorii observate în ultimele 12 luni.

Ei au descoperit că mâncarea fast-food a fost singurul tip de hrană “asociat” cu agravarea simptomelor în cele două grupuri de copii,indiferent de ţară,nivel social sau sex.Trei mese sau mai multe pe săptămână cu hrană de tip fast-food creşte riscul de astm sever cu 39% la adolescenţi şi cu 27% la copiii de 6-7 ani,precum şi pe cel de a avea o rinită alergică sau eczemă .

În schimb,consumul de fructe de trei sau de mai multe ori pe săptămână pare a avea un efect protector,cu scăderea gravităţii simptomelor cu 11% la adolescenţi şi cu 14% la copii.

Cercetătorii menţionează că nu este vorba despre o legătură de la cauză la efect,ci de o “asociere” statistică ce urmează să facă obiectul unor studii suplimentare.

“Dacă s-ar dovedi această asociere,ar avea o însemnătate majoră în privinţa sănătăţii publice,în contextul în care consumul de mâncare de tip fast-food continuă să crească la nivel mondial”,conchid cercetătorii.

Cercetarea a avut la bază datele a 319.000 adolescenţi de 13-14 ani şi a 181.000 copii de 6-7 ani din peste 100 de ţări.