Copilul tău refuză fructele? Ce să faci

1 69346 original jpg jpeg

Copiii de refuză să mănânce fructe pentru că nu sunt obişnuiţi cu ele. Nu le-au fost introduse în alimentaţie, în cantitate suficientă, când erau mici, iar acum le acceptă mai greu, când gusturile lor sunt deja formate.

Trucuri pentru a-i introduce fructele în meniu

Lasă-ţi copilul să aleagă singur ce fruct doreşte. Dă-i trei variante pentru care să opteze:una azi,una mâine şi  una poimâine. Dacă nu o scoţi la capăt cu fructele tăiate bucăţele,încearcă cu sucurile proaspete,făcute în casă şi băute imediat,să nu se oxideze. Nu-l bate la cap cu fraze de genul  „Trebuie să mănânci fructe pentru că sunt sănătoase”. Puţin îi pasă micuţului de asta! Găseşte momentul în care el se simte foarte bine,când se joacă liniştit cu maşina sau păpuşa preferată şi bagă-i în guriţă câte o bucăţică de fruct. Ia-ţi provizii mai mari de fructe şi oferă-le şi prietenilor lui de joacă. Dacă-vede şi alţi copii savurând desertul,s-ar putea să-i crească şi lui pofta.

Camuflează-le în preparate gustoase

Ideea este să ascunzi fructele în preparate care îi fac plăcere – sucuri proaspete,făcute în casă,îngheţate,milk shake-uri,tarte. Citricele pot fi servite sub formă de sucuri proaspete,îndulcite cu miere. Piersicile,caisele,bogate în fibre şi betacaroten,pot să fie mascate în compoturi sau tarte. Caisele,la fel şi prunele confiate s-ar putea să fie foarte apreciate de către micuţul mofturos. Căpşunile,zmeura,afinele sunt acceptate cu uşurinţă atunci când le amesteci cu brânză dulce şi adaugi puţină miere (nu le servi cu zahăr,e calea sigură către carii!). Iar merele la cuptor,cu stafide şi scorţişoară,nu pot fi refuzate.

Decoruri din fructe

Nu uita să decorezi deserturile preferate cu ajutorul fructelor. Foloseşte-ţi imaginaţia şi compune personaje haioase din bucăţele mici şi colorate de fructe. Nu uita că o îngheţată din iaurt în care ai adăugat fructe proaspete e mai bună ca orice alt produs din comerţ.