Cum îl ajuţi la examene

1 63714 original jpg jpeg

Fie că este adolescent, fie că nu, copilul tău are nevoie de sprijin şi înţelegere, mai ales în perioada în care are teste, teze sau examene, iar stresul cu care se confruntă poate fi mare.

În primul rând,va avea nevoie de un spaţiu liniştit pentru studiu!În sânul familiei,în perioada examenelor,totul să fie cât mai calm şi mai plăcut,cu putinţă. Cu cât vă pregătiţi mai din timp,cu atât materia va fi parcursa mai uşor şi cu mai puţină presiune.

Faceţi o listă cu subiectele propuse şi stabileşte cu el pe care dintre acestea le consideră mai dificile şi începeţi cu ele. În acest fel,vei putea afla şi dacă este sau nu cazul unor meditaţii suplimentare.

SFAT

Permite-i să se întâlnească şi cu colegi de şcoală pentru a învăţa împreună!

Este important să menţii o atmosferă amicală cu copilul tău.Nu pune presiune pe el şi încearcă să-l înţelegi. Certurile sau pedepsele sunt contraproductive şi vor mări stresul. Ţine cont şi de vârsta lui. În adolescenţă,copiii trec de la o stare la alta şi pot reacţiona impulsiv,mai ales când sunt trataţi cu ostilitate.

Faceţi împreună un calendar,după care să-şi organizeze materia,monitorizând astfel zilele rămase până la examen şi,în acelaşi timp,trecând şi prin subiectele care nu-l atrag în mod deosebit.

Rezolvaţi exerciţii de tip „întrebare-răspuns”,alocându-i un anumit timp pentru a le termina. Astfel,va învăţa să-şi gestioneze timpul pe durata examenului.

Dă-i pauze regulate,mai ales că nivelul de concentrare a unei persoane nu rămâne constant.  O scurtă pauză ar fi indicată la fiecare 60 sau 90 de minute.

Încurajează-l,explicându-i că nu învaţă pentru tine.Fă-l să înţeleagă că examenele reprezintă un pas important spre următoarea etapă a vieţii – o universitate,un colegiu sau un loc bun de muncă.

Citeşte şi:

Cum îl înveţi pe copil să socializeze la locul de joacă

Ai un copil emotiv?