Cum îl convingi pe cel mic să doarmă singur

1 66826 original jpg jpeg

Copilul tău a crescut, nu mai are nevoie să fie alăptat şi ai hotărât că este momentul să doarmă singur. Nu este o decizie uşoară şi, însă cheia succesului este să rămâi fermă pe poziţie şi să-l obişnuieşti treptat pe micuţ să-şi accepte camera şi pătuţul.

Pregăteşte-l din timp pentru schimbare

Este firesc ca prichindelul să fie speriat atunci când rămâne singur în camera lui. Tocmai de aceea,trebuie să-l pregăteşti din timp pentru acest pas. Mai întâi fă-l să înţeleagă că fiecare membru al familiei trebuie să doarmă în patul său,că este deja copil mare şi că doar bebeluşii dorm împreună cu părinţii. Pentru început,convinge-l să doarmă în camera lui la prânz,apoi continuaţi şi cu somnul de noapte. Stai cu el până adoarme,citindu-i o poveste. Asigură-l,totodată,că-l vei vizita pe timpul nopţii.

Decoraţi împreună camera

Pentru ca cel mic să se simtă confortabil în camera lui,este nevoie să-i creezi un mediu plăcut. De atfel,şi părerea lui este importantă în alegerea culorilor şi a mobilierului. Copilul se va simţi mult mai ataşat de camera lui dacă-l vei întreba care-i sunt preferinţele în decorare. De asemenea,poţi să-i laşi un colţ de perete unde el să poată desena în voie,fără restricţii.

Citeşte şi:

Trucuri isteţe ca să-ţi faci copilul să mănânce fructe

E bine sau rău să-ţi lauzi copilul?

Lasă uşa deschisă de la camera lui

Din cauza fricii de întuneric,mulţi copii refuză să doarmă singuri şi chiar devin isterici atunci când sunt lăsaţi în camera lor. Pentru a evita aceste situaţii neplăcute,asigură-l pe cel mic că tu-l supraveghezi mereu,ba chiar eşti atentă la somnul lui. Lasă uşa deschisă la camera lui şi la camera ta pentru ca el să prindă curaj. Mai poţi  să-i laşi aprinsă o lampă de veghe pe tot parcursul nopţii,pentru a-şi învinge frica de întuneric.

Nu ceda în faţa rugăminţilor

Cu siguranţă că piticul tău va încerca să te convingă să-l laşi să doarmă cu voi,cu plânsete şi rugăminţi intense. Cu toate acestea,trebuie să fii fermă deoarece odată ce vei ceda,el va insista  şi va proceda în felul acesta de fiecare dată. Spune-i că este mare şi că toţi copiii de vârsta lui dorm singuri. O modalitate eficientă pentru a-ţi convinge copilul să doarmă singur este să-i laşi în pat jucăria preferată.

Pune-i muzică

Pe lângă poveştile pe care le ascultă cu drag şi care-i provoacă somnul,şi muzica îl poate calma. Înainte de somn,pune pe fundal câteva melodii şi mângâie-l. Acest truc îl va ajuta să adoarmă repede şi să aibă un somn liniştit.