Cum îl înveţi să fie ordonat

1 66120 original jpg jpeg

Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru ca copilul tău să înveţe să fie cât mai organizat. Fie că e vorba de aranjarea lucrurilor sau de curăţenia în camera lui, primele reguli pot fi însuşite încă de la o vârstă fragedă.

Fiecare obiect la locul lui

Cu siguranţă copilul tău are o mulţime de jucării,cărţi de poveşti sau de colorat,precum şi o întreagă garderobă la dispoziţia lui. Ca să nu rămână toate lucrurile împrăştiate prin cameră,îl poţi ajuta să să înveţe care este locul fiecărui obiect. Cumpără coşuri sau cutii în care să-şi aşeze jucăriile şi cărţile şi stabiliţi de comun acord care este rolul fiecărui sertar sau raft din mobilă. Astfel,una dintre cutii poate fi pentru păpuşi sau maşinute,după caz,pe un raft vor sta cărţile,unul dintre sertare va fi pentru fustiţe şi altul pentru pantaloni,iar în fiecare seară toate lucrurile trebuie să fie la locul lor.

Pont.Pentru ca cel mic să nu fie nevoit să facă dezordine când caută  jucăria preferată,cumpără cutii transparente şi va vedea mai uşor obiectul căutat.

Ziua de curăţenie

Casa este un spaţiu comun,aşa că fiecare membru al familiei ar trebui să aibă câte o responsabilitate. Nu te gândi că este încă prea mic pentru a a vă da o mână de ajutor pentru că aşa se va obişnui să facă altcineva ordine în locul lui,iar curăţenia va fi privită mai târziu ca o pedeapsă. Aşadar,în ziua în care faceţi curat,fiecare îşi va îndeplini sarcinile.

Regula de unu la unu

Este bine să-l înveţi să fie generos cu cei din jur încă de mic,iar donarea jucăriilor poate fi un bun început. Când primeşte jucării sau hăinuţe noi,poate dărui din jucăriile vechi sau din hainele care nu-i mai vin altor copii care nu au fost atât de norocoşi ca el. În acest mod va face o faptă bună,şi va învăţa şi că spaţiul de depozitare nu este infinit şi prea multe lucruri îi vor limita locul de joacă din cameră.

Umeraşul salvator

Împăturirea şiaranjarea hainelorîn dulap poate fi o misiune grea pentru un copil de 3-4 ani,dar lucrurile pot fi simplificate cu ajutorul unui umeraş. Învaţă-l cum să aşeze hainele pe el şi astfel dulapul lui cu haine va fi mult mai ordonat. Nu uita să-i arăţi cum să-şi împăturească hainele pe măsură ce creşte.

Alte reguli pentru a fi cât mai ordonat

Obişnuieşte-l să-şi facă ghizdanul pentru şcoală sau grădiniţă încă de seara. Dimineaţa va fi somnoros şi cel mai probabil tot tu vei fi cea care va avea grijă să aibă tot ce-i trebuie. Aceeaşi regulă trebuie aplicată şi în ceea ce priveşte hainele pe care le va purta a doua zi.

Nu uita să-i apreciezi micile eforturi şi să-l lauzi atunci când găseşti camera ordonatăsau când vezi că pune lucrurile la locul lor în mod spontan. În acelaşi timp şi micile pedepse au rolul lor atunci când uită să-şi facă datoria.