Cum îl înveţi să preţuiască banii

1 46471 original jpg jpeg

Pentru un copil este simplu: el cere, tu trebuie să-i dai. Dar eşti sigură că ştie cum să umble cu banii şi de ce trebuie să-i preţuiască?

Banii de buzunar:micul lui salariu

În loc să cedezi rugăminţilor copilului de fiecare dată când acesta îţi cere ceva,mai bine încearcă această abordare:dă-i un „salariu“ săptămânal,din care să-şi cumpere ce doreşte,sub supravegherea ta,desigur. Copilul va învăţa să-şi pună mintea la contribuţie asupra modului în care va cheltui mica lui comoară. Arată-i că banii se şi termină

Primind o sumă săptămânală de bani,el va învăţa valoarea lor şi va înţelege şi că aceştia se termină la un moment dat. Se va gândi dacă este mai bine să-i cheltuiască pe toţi deodată sau să-i strângă şi să-şi cumpere mai târziu ceva scump. Nu trebuie să-l critici când nu ia decizii bune,ci să-i arăţi unde a greşit.

Puşculiţa îl învaţă să facă economii

Pentru copiii de vârste mici,puşculiţa este echivalentul băncii din lumea adulţilor. Cumpără-i şi tu una cu o formă atrăgătoare şi spune-i că în ea poate să-şi strângă bănuţii pe care îi primeşte de la tine. Ajută-l să-şi numere banii din puşculiţă şi spune-i ce ar putea să-şi cumpere cu ei. I se va părea interesant să economisească.

Dacă ai un copil mai mare,care primeşte o alocaţie pe baza carnetului de elev,poţi face cu el diferite înţelegeri. În loc să-i cumperi tu obiecte care nu-i sunt neapărat necesare,cum ar fi un iPod mai performant,cere-i să strângă el banii pentru ele,din alocaţia lui. Sau să contri-

buie măcar cu câteva cecuri şi tu vei pune diferenţa.

Ce sumă îi dai dacă are…

4-6 ani

La aceste vârste,îi poţi da ocazional bani pentru a-şi cumpăra dulciuri şi îl poţi lăsa chiar pe el să meargă la magazin. Ai grijă să-i dai bani ficşi sau bancnote de valori mici.

Un copil care merge la şcoală are nevoie şi de bani de buzunar,chiar dacă îl trimiţi cu pachet făcut de acasă. Îi poţi da aproximativ 5 lei pe zi,dar trebuie să verifici ce-şi cumpără de ei. Explică-i de ce nu este bine să cumpere mâncare de tip fast-food sau sucuri acidulate.

10-13 ani

La această vârstă,un copil îşi poate ridica singur alocaţia şcolară,în valoare de 40 de lei. Lasă-l să cheltuiască aceşti bani după cum crede. Va simţi că are un anumit grad de independenţă. Cum această sumă nu îi poate fi de ajuns,mai poţi contribui şi tu lunar cu circa 50 de lei.

Adolescenţa este perioada în care pretenţiile cresc. Copiii încep să iasă în oraş şi la film şi au nevoie de mai mulţi bani. O sumă cuprinsă între 100 şi 150 de lei pe lună ar trebui să acopere aceste cheltuieli.Recente

sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg
copil cu tulburare obsesiv compulsiva shutterstock 614822087 jpg
Trucuri de stil pentru minione inspirate din vestimentaţia reginei Elisabeta a II a   Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei ro amr taha buKesU5Bpy8 unsplash jpg