Cum îngrijeşti dinţii de lapte ai bebeluşului

1 70226 original jpg jpeg

La vâsta de 3 ani, dentiţia de lapte a puiului tău este completă. Află cum trebuie să-i îngrijeşti dinţişorii, când trebuie să mergi prima dată la medic şi apoi cu regularitate trebuie să-i faci consultul de rutină.

La ce vârstă îi apar dinţii

Primul dinte al bebeluşului tău erupe pe la 5-6 luni,iar la 1 an copilul tău are deja în gură câţiva dinţişori care-l ajută să mănânce mai uşor. Spre vârsta de 2 ani,puiul are deja patru măsele şi caninii gata pregătiţi pentru mâncarea solidă. Spre 3 ani,apare şi al doilea rând de măsele,aşa că dentiţia de lapte este completă. Fiecare copilare 20 de dinţi de lapte,10 sus şi 10 jos.

Semnele erupţiei dinţilor

Adesea semnele erupţiei apar cu câteva luni înainte de apariţia dintelui:gingii inflamate şi foarte sensibile,agitaţie,somn neliniştit,ba chiar temperatură şi refuzul alimentaţiei. Ajută-l să treacă peste această perioadă:

-Oferă-i o jucărie specială de ros.

-Masează-i gingia. Spală-te bine pe mâini şi cu un deget masează-i uşor gingia inflamată.

-Dă-i un biscuite fără gluten,pe care să-l molfăie.

Cum îi îngrijeşti dantura

Până la vârsta de un an şi jumătate nu este necesar să-i speli micuţului dinţii. Este suficient să-i speli gingiile cu un prosopel subţire şi apă. Copilaşul nu ştie să nu înghită şi să-şi clătească gura,aşa că foloseşti peria şi pasta abia când împlineşte un an jumătate. Totuşi,până spre vârsta de 6 ani,va avea nevoie de ajutorul tău pentru a se spăla corect pe dinţi. Până la 3 ani,Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea pastelor de dinţi fără fluor,aşa că va trebui ca puiul să aibă pasta lui de dinţi.

Prima vizită la stomatolog

Pe la vârsta de 1 an, trebuie să te gândeşti să faci o programare la stomatolog. Alege un medic care să aibă experienţă cu copiii.