Cum îţi convingi copilul să renunţe la dulciuri

1 73259 original jpg jpeg

Te înfurii la culme când mititelul lasă în farfurie legumele şi carnea neatinse, şi nu acceptă decât prăjituri sau biscuiţi. Cum să-l faci să mănânce mai puţine dulciuri? Află în rândurile de mai jos!

Dă-i exemple pe care le înţelege

Insistă cu calm şi fermitate să mănânce ceea ce îi propui. Argumente de genul „legumelesunt sănătoase,trebuie să le mănânci”,sau „carnea are proteine” îl lasă pe prichindel rece. Apelează la exemple pe care le poate înţelege:„Ai văzut cât de puternic e Popeye Marinarul? Îi învinge pe toţi oamenii răi,şi asta pentru că mănâncă spanac şi legume verzi! L-ai văzut tu pe Popeye mâncând doar ciocolată şi bomboane?”. S-ar putea să fii tentată să-i înlocuieşti felul de mâncare pe care-l respinge cu un altul. Nu fă greşeala asta! Şi în niciun caz nu-i dubla porţia de biscuiţi pentru gustare,ca să compensezi lipsa de apetit a odraslei! Anunţă-l că,atunci când îi va fi foame cu adevărat,îi vei oferi din nou farfuria refuzată înainte.

Cum îi stimulezi apetitul

Micuţul tău pare să fi făcut fixaţie pe deserturi. Cum acţionezi? Stabileşte meniul pe săptămâna sau pe ziua în curs,scrie-l frumos pe un afiş şi ilustrează-l cu imagini decupate din reviste sau cu desene făcute chiar de tine. Fixează-l pe uşa bucătăriei,ca la restaurant. Micuţul va găsi asta extrem de interesant... Mesele în familie sunt iarăşi o soluţie pentru a-i spori copilului apetitul. Invită la masă prieteni de-ai lui,şi oferă-le tuturor bunătăţilela care odorul tău strâmbă din nas.

Descoperă cine îl răsfaţă

Poate că mofturile micuţului şi aplecarea lui numai spre alimente dulci sunt cauzate de comportamentul permisiv al cuiva din familie. Poate că,în timp ce tu şi tati sunt la serviciu,bunica sau bunicul,care au grijă de el şi care sunt mereu dornici să-i facă toate voile,îl ghiftuie cu prăjiturele. Buncii sunt,în general,mai predispuşi să cedeze nazurilor nepoţelului,fără să se gândească la consecinţe. Prin urmare,fă cât mai rapid o mică „anchetă internă”. Colectivitatea –creşă,grădiniţă-îl poate face pe micuţ să se dea pe brazdă.



Recente