Cum îţi revii după divorţ

1 64034 original jpg jpeg

Divorţul, oricât de simplu ar părea în lumea modernă, reprezintă o traumă imensă pentru ambii parteneri, în special pentru femeie. De ce? Poate pentru că cele mai multe divorţuri vin în urma infidelităţii bărbatului cu o femeie mai tânără sau mai frumoasă. Şi atunci, divorţul lasă urme adânci în inima femeii.

Divorţul,oricât de simplu ar părea în lumea modernă,reprezintă o traumă imensă pentru ambii parteneri,în special pentru femeie. De ce? Poate pentru că cele mai multe divorţuri vin în urma infidelităţii bărbatului cu o femeie mai tânără sau mai frumoasă. Şi atunci,divorţul lasă urme adânci în inima femeii.

Cum iţi revii după divorţ – foarte important este sprijinul prietenilor,familiei sau a celor care au trecut prin asta

Aşa cum un dependent care a reuşit să scape de o adicţie trebuie să se lupte cu fiecare recădere,aşa o femeie care trece prin divorţ trebuie să lupte cu fiecare etapă a divorţului. În prima etapă,poate cea mai grea,femeia trebuie să treacă prin descurajări,jigniri,înjosiri,uneori priviri răutăcioase sau întrebătoare din partea familiei sau copiilor.

În această fază,femeia are nevoie de mult sprijin,fie din partea prietenilor,a familiei,fie din partea altor femei care au trecut prin asta. Este important să se rupă contactul cu fostul soţ,să nu intervină izolarea şi nici să se discută subiectul în mod obsedant. Ai grijă să ai în continuare activităţi care îţi fac bine şi reînvie pasiuni mai vechi pentru a cădea mereu pe gânduri.

Cele mai multe femei trec prin faza speranţelor deşarte,când speră şi cred că întoarcerea este singura cale prin care pot supravieţui. Din nefericire,aceasta este doar o etapă peste care trebuie să treci cât mai repede. Întoarcerile sunt rare şi oricum,dureroase,căci până şi gândul divorţului este unul foarte respingător,mai ales atunci când s-au înaintat nişte lucruri în această privinţă. Trebuie multă auto-încurajare şi auto-sugestie,nu uita că eşti o fiinţă unică,ce poate oferi multe,trebuie doar să ştii cui.

Cum iţi revii după divorţ – ai încredere în tine şi nu te lăsa doborâtă de gânduri din trecut

Lupta continuă,dar cel mai important este să nu laşi să scadă stima de sine prea mult,căci imediat se cuibăreşte şi depresia. Starea de confuzie şi tranziţie prin care treci este una normală. Se vor schimba lucruri ca:situaţia financiară,prietenii,ocupaţiile,programul,de aceea trebuie să fii pregătită să înfrunţi cu succes toate acestea. Găseşte activităţi care îţi fac bine şi încearcă să te înconjori de oameni veseli,care să te ajute cu bucurie. Evită familiile fericite sau orice activitate care îţi aduce aminte de trecutul cu el.

După această fază destul de obositoare,intervine raţiunea,care îţi va scoate în faţă greşelile făcute de amândoi de-a lungul relaţiei. Aici vei avea nevoie de ajutor să poţi trece peste toate. Cum o relaţie este în doi oameni,este normal ca ambii să greşească,de aceea comunicarea este importantă. Dacă realizezi greşelile după despărţire,este bine să te împaci cu ele,să ţi le asumi şi să încerci să le eviţi pe viitor,dacă va mai fi cazul.

Teama de necunoscut şi nou este un lucru normal după o relaţie de căsnicie,în care totul era o rutină lejeră. Acum,viaţa se schimbă încet şi trebuie să te adaptezi la noile cerinţe. Pentru asta,ai grijă să păstrezi prietenii vechi aproape,familia şi copii să nu fie îndepărtaţi. Tot ceea ce îţi oferă stabilitate este ceea ce te va ajuta să te adaptezi noilor situaţii de viaţă. Dacă eşti o persoană religioasă,nu ezita să ceri ajutor şi din această direcţie. De obicei,comunităţile din biserică sunt foarte strâns legate,unite şi se ajută reciproc.

Cum iţi revii după divorţ – pentru a trece mai departe ai nevoie de stabilitate pe alte planuri,la job,acasă sau activităţi care să te echilibreze

Tristeţea pe care o lasă un divorţ va face parte din tine mult timp de acum în acolo,aşa că înarmează-te cu răbdare. Pentru a-ţi reface propriul echilibru şi a putea să mergi mai departe fără urme grave,ai nevoie de multă voinţă şi voie bună în jur. Evită tot ceea ce îţi creează neplăceri sau evită oamenii care te încarcă negativ. Alege să faci lucruri bune,pozitive alături de oameni pozitivi. Un mare ajutor poate fi o activitate prin care tu să-ţi oferi gratuit anumite servicii sau să-ţi aloci timp pentru activităţi în care să te simţi utilă. Întotdeauna priveşte şi suferinţa din jur,vei înţelege că nu eşti singura care suferă. A da o mână de ajutor celor suferinzi este,de cele mai multe ori,o auto-vindecare eficientă.

Acolo unde există copii,încearcă să treci cu uşurinţă de egoism şi acceptă că şi tatăl biologic trebuie să facă parte din viaţa copiilor. Aşadar,formează un program în legătură cu asta şi pe cât este posibil,nu implica copiii în mod direct în lupta ta personală cu tristeţea ce te-a cuprins. Cere asta şi de la fostul soţ şi protejaţi copiii cât mai mult,căci ei au fost făcuţi din dragoste.