Cum le vorbeşti copiilor despre sex

1 68831 original jpg jpeg

Când copilul tău îţi pune întrebări legate de sexualitate, e bine să ai răspunsurile pregătite. Nu lăsa altora sarcina de a lămuri această chestiune esenţială în dezvoltarea lui ca adolescent încrezător şi adult echilibrat.

Un subiect deschis

De obicei,adulţii tratează chestiunea sexualităţii cu un sentiment de jenă. Pe copii,adevărul nu îi şochează,dacă este spus cu naturaleţe. Când copilul nu primeşte informaţii la obiect despre un lucru care îl nedumereşte,tinde să inventeze o poveste,pentru a-şi explica singur fenomenul. Nu-l lăsa să-şi formeze o idee greşită! Învaţă-l că sexualitatea este un subiect despre care se poate vorbi deschis.

Pe înţelesul lui

Foloseşte un vocabular simplu,pentru ca odorul tău să-şi poată face o reprezentare corectă. Cuvintele din cartea de anatomie,care desemnează organele sistemului reproducător,nu produc o impresie neplăcută asupra copilului,atâta timp cât părintele îi spune că fac parte din maşinăria uimitoare numită corpul uman. Învaţă-l termenii corecţi care desemnează organele genitale,pentru că e posibil să fi auzit deja,de la alţi copii,denumiri nu tocmai conforme cu manualul de anatomie. Mai învaţă-l că nuditatea sau orice activitate legată de sex nu se practică în public.

„Cum vin copiii pe lume?”

Aflat la vârsta şcolară,copilul şi-a dobândit deplin identitatea sexuală. Încep să curgă întrebările despre „cum vin copiii pe lume”. Este momentul să îi dezvălui care sunt bazele reproducerii umane. La întrebarea „ce înseamnă să faci dragoste”,trebuie să-i subliniezi copilului că două persoane adulte trebuie să se iubească pentru a fi împreună.

Deschide prima subiectul

Sunt părinţi care preferă să nu deschidă subiectul fierbintes până ce copilul nu se interesează singur. S-ar putea însă ca acesta să nu întrebe niciodată. Poate că altcineva i-a dat o explicaţie,adevărată sau falsă,iar el a acceptat-o. Sau poate că a interpretat,în mod just,tăcerea părinţilor ca semn că sexul este pentru ei subiect interzis. De aceea e bine să deschizi prima subiectul,fără a uita să însoţeşti explicaţiile cu  adevărurile morale în care crezi.