Cum ne afectează ordinea naşterii personalitatea

1 67669 original jpg jpeg

Când le spui oamenilor că eşti cel mai mare copil din familia ta, nu presupun că eşti mai exigentă şi autoritară? Alfred Adler credea că trăsăturile noastre de caracter şi comportamentul au fost obţinute în principal din problemele de dezvoltare, după naştere, teorii care sunt valabile şi astăzi.

Unii cred că aceste teorii sunt prea simple şi stereotipe. Mai multe studii recente au arătat că alţi factori,cum este temperamentul,sexul,genetica,părinţii şi mediul,trebuie luaţi în considerare. Alţi factori care trebuie luaţi în considerare sunt fraţii,fraţii vitregi,dar şi diferenţa de vârstă dintre fraţi.Există mai multe variabile pentru ceea ce eşti,cine eşti,iar ordinea naşterii este una dintre ele. Tipul nostru de personalitate nu este stabilit de la naştere,ci de schimbările pe care le întâmpinăm în viaţă,după ce devenim adulţi. Totuşi,pot exista caracteristici ale personalităţii care au legătură cu felul în care am fost când eram mici.

Iată care sunt caracteristicile de bază legate de naştere,conform lui Adler: Copil singur la părinţi

Le place să fie în centrul atenţiei,mai ales să obţină ceea ce-şi doresc. Sunt adesea cei care strică lucrurile,astfel că sunt puţin dificili. Ei au,de asemenea,tendinţa de a fi precoce,care se transformă în aroganţă,atunci când ajung la maturitate. Ei pot fi oarecum reci,distanţi şi aşteaptă o atenţie specială. Tiger Wood,Daniel Radcliffe,Leonardo DiCaprio şi Natalie Portman,au fost singuri la părinţi.

Primul copil născut

Sunt cei care cred că au drepturi doar pentru că s-au născut primii. Ei pot fi autoritari şi stricţi ca părinţi,şi pot fi predispuşi la gelozie,anxietate şi sunt defensivi. Beyonce,Taylor Swift,Oprah Winfrey,Rihanna şi Kate Middleton,sunt cele care s-au născut primele,aşadar sunt mai mari decât fraţii lor.

Copilul mijlociu

Sunt cunoscuţi ca fiind pacificatori şi foarte buni. Deoarece sunt literalmente blocaţi la mijloc,sunt mai prietenoşi,fideli şi loiali,şi cunt excelenţi comunicatori. Socializează vu toată lumea,mai ales căp cei tineri,dar şi mai în vârstă decât ei. Kim Kardashian,Madonna,Bill Gates,Britney Spears şi Kristen Stewart,sunt cei care sunt mijlocii.

Cel mai mic copil

Sunt cunoscuţi a fi foarte diferiţi de fraţii lor şi sunt rebeli,caută mereu atenţie şi sunt creativi prin natura lor. Au vise mari,care de multe ori nu ajung să se îndeplinească. Jennifer Lawrence,Harry Styles,Ryan Gosling,Robert Pattinson şi George Clooney,sunt cei care sunt mai mici decât fraţii lor.

Copilul adoptat

Ei tind să fie răsfăţaţi,ceea ce îi face foarte dificili. Aceştia se luptă cu probleme de auto-identitate,de control şi stimă de sine. Ei consideră că se bucură doar de propria companie. Copii adoptaţi renumiţi sunt Jamie Foxx,Steve Jobs,Nicole Richie şi Nicole " Snooki " Polizzi.

Locul perceput în familie joacă un rol important în influenţa pe care o ai când eşti adult,mai mult decât din momentul efectiv al naşterii. Poate eşti al doilea copil,dar te comporţi ca cel mai mare,având grijă de fraţii mai mici. Poţi fi cel mai mic,mai mic decât sora şi fratele,dar să te simţi ca cel mai mare.

Credit foto:www.yourtango.com