Cum reacţionezi la ticurile copilului

1 62645 original jpg jpeg

Fiecare mămică ştie cât de greu este să-l dezveţe pe micuţul ei de anumite ticuri. Iată cum le poţi elimina înainte de-a deveni permanente.

Unele ticuri sunt însuşite din plictiseală,însă există şi o variantă mai îngrijorătoare,când copilul este speriat sau a trecut printr-o experienţă traumatizantă. De cele mai multe ori,ticurile trec de la sine. Descoperă ce poţi face în astfel de situaţii.

Îşi suge degetul

De ce:Încearcă să priveşti lumea din perspectiva celui mic şi vei vedea cât de important este sentimentul de siguranţă. Degetul este ca un punct de sprijin care nu-l va părăsi niciodată.

Ce e de făcut:În general,cei mici renunţă de la sine la acest obicei în jurul vârstei de 3 ani,când încep să-şi dea seama că părinţii îi vor proteja în orice condiţii. Îl poţi dezvăţa dacă-l înscrii la un curs de dans,cumpărându-i un puzzle adecvat vârstei sau comunicând cu el,şi astfel va fi obligat să-ţi răspundă.

Se joacă cu părul

De ce:Este unul dintre cele mai comune ticuri ale copiilor,de fapt o modalitate prin care elimină stresul.Ce e de făcut:Cei mai mulţi dintre părinţi încep prin a le atrage atenţia celor mici,iar când nu înţeleg cu vorba bună,recurg la pedepse. Însă aceste strategii nu fac decât să-i încăpăţâneze pe cei mici. În acest caz,se recomandă o schimbare a rutinei zilnice,pentru a elimina stresul,dar şi energia în plus. O oră de joacă prin parc poate face minuni,iar pentru stările de anxietate,lecturarea unei poveşti sau o melodie ascultată în surdină poate avea efect calmant.

Îşi roade unghiile

De ce:Rosul unghiilor este un semn de nelinişte sau doar de plictiseală. Dacă vei fi tentată să-i scoţi forţat degetele din gură,află că nu este cea mai bună soluţie.

Ce e de făcut:Având în vedere motivul care-l determină să recurgă la acest gest,este indicat să-i găseşti o activitate care să-l solicite din punct de vedere fizic sau,dimpotrivă,să-l destindă. Ai grijă să aibă mereu la îndemână cărţi de colorat sau cu imagini,o modalitate plăcută şi creativă pentru a petrece timpul la vârste fragede. De asemenea,în momentul în care observi că începe să-şi roadă unghiile,poţi să-l laşi să practice o activitate preferată de el.

Sfatul specialistului-Oana Gabriela Badea,psiholog,  e-mail:oana.ipati@gmail.com

Implicarea în activităţi comune,petrecerea timpului alături de cei mici,precum şi ascultarea şi înţelegerea nevoilor acestora pot constitui bazele dezvoltării armonioase a copiilor,în care ticurile sunt eliminate. Părinţii nu trebuie să lipsească din desfăşurarea tuturor celor de mai sus!Recente

Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg