«Cum să reacţionez la „crizele” adolescentei mele?»

1 69888 original jpg jpeg

Dacă ai o fiică adolescentă, este normal ca ea să treacă brusc de la o stare la alta, cu toate că asta vă pune amândurora nervii la încercare. Ce-i de făcut? În primul rând, nu te panica!

Zilnic,o adolescentă trăieşte sentimente contradictorii:gelozie,entuziasm,mânie. Uneori,nici nu le poate deosebi,de aici şi destabilizarea ei. Modificările hormonale stau la baza sensibilităţii ei exacerbate,care o face să nu accepte să fie contrariată şi să izbucnească în plâns din senin.

Aminteşte-ţi cum erai la vârsta ei!

Pentru a o ajuta să înţeleagă prin ce trece,asigur-o că această perioadă va trece şi că nu este singura care se confruntă cu aşa ceva. Povesteşte-i cum erai tu în adolescenţă şi cum se întâmpla să plângi şi o zi întreagă pentru un motiv lipsit de importanţă pentru alţii. Rătăcirea rochiei preferate sau refuzul părinţilor de a te duce la un concert mult aşteptat erau şi pentru tine similare cu sfârşitul lumii.

Terapia prin scris,o posibilă soluţie

Tot în scopul de a-şi da seama pentru ce n-are rost să se frământe inutil,propune-i adolescentei tale să scrie ceea ce simte. O recomandă şi specialiştii care folosesc scrisul ca terapie. Iată ce spune psihologul Lidia Danielescu de la Spitalul Euroclinic din Bucureşti! „Terapia prin scris este un mod simplu de a te elibera de gândurile negative,de tensiunile acumulate,pentru că este esenţial să exteriorizeze tot ceea ce o tulbură,iar dacă simte nevoia,poate să ardă sau să arunce paginile pe care şi-a aşternut gândurile.”

Extrapont

Cronologia evenimentelor notate nu este importantă când scrie! Contează doar să recitească şi să analizeze cele puse pe hârtie.

Ce activităţi îi fac bine?

Şcoala,relaţiile de prietenie sau cele amoroase,incertitudinile legate de viitor – toate acestea pot fi surse pentru stările ei anxioase. Când observi că o cuprind,nu ezita să-i spui că ai încredere în ea. Mai mult,încurajează-o să practice un sport sau,dacă are talent la desen,muzică ori dans,susţine-o să şi-l dezvolte. Sunt şi acestea moduri de a-şi exprima temerile şi de a-şi întări stima de sine.   Recente

Obiceiuri care afectează sănătatea tractului urinar jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg