Cum se manifestă stresul la copii

1 69525 original jpg jpeg

În zilele noastre, stresul a devenit greu de evitat şi-i afectează inclusiv pe copii. Dacă uneori îi ajută să fie competitivi şi să-şi dezvolte abilităţi, alteori devine dăunător şi-i poate afecta serios pe cei mici când nu găsesc suport emoţional din partea părinţilor.

Fiecare copil este unic şi va reacţiona în mod diferit în situaţii sau perioade stresante,cum ar fi intrarea în colectivitate sau marile examene care-i decid viitorul profesional. Indiciile ies la iveală prin simpla observare a comportamentului copilului,a modului în care vorbeşte,se joacă sau alege să-şi petreacă timpul liber. E clar că nu este în ordine ceva şi că se simte suprasolicitat dacă trece rapid de la o stare la alta,este nervos,agresiv,izbucneşte în plâns din nimica toată,mănâncă mai puţin sau mai mult,începe să aibă ticuri,ca rosul unghiilor,sau chiar dureri de cap ori de stomac.

Somnul şi alimentaţia îi sunt perturbate

Când un copil se simte presat,neliniştile şi îngrijorarea îi afectează odihna şi programul de masă. Mâncatul la ore nepotrivite,în exces ori mai rar,alături de insomnie,coşmaruri şi temeri apărute înainte de culcare sunt alte dovezi că este stresat peste măsură. Problemele legate de somn pot apărea mai ales în urma unor mari schimbări,cum ar fi divorţul părinţilor sau mutarea în altă localitate şi frecventarea unei noi grădiniţe sau şcoli. Copilul va căuta să petreacă mai mult timp cu cei dragi. Sunt cazuri în care un program prea încărcat la şcoală sau după orele de curs îl suprasolicită atât de tare încât depăşeşte ora de culcare şi nu mai găseşte calmul să se relaxeze seara.

Nu mai socializează

Are rezultate proaste,refuză să meargă la şcoală,să mai iasă cu prietenii,e abătut,petrece mult timp în faţa televizorului? Dacă vezi aceste comportamente la copilul tău,de vină pot fi situaţiile stresante,care uneori indică probleme de relaţionare cu colegii. Un studiu lansat luna aceasta de Salvaţi Copiii România semnalează că în şcolile de la noi a luat proporţii în ultimii ani fenomenul de bullying,manifestat prin comportamente de violenţă între copii. Cercetarea a arătat că 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de colegi şi 2 din 10 copii sunt excluşi în mod repetat din grupul de la şcoală. Mai mult,37% dintre copiii care au participat la studiu au mărturisit că s-au răspândit zvonuri umilitoare în şcoală despre ei.

Ponturi

-Asigură-l că ai încredere în el,că se descurcă de minune la şcoală şi că va reuşi tot ce-şi propune.

-Arată-i că-l înţelegi dacă este stresat,povestindu-i păţaniile tale din copilărie şi adolescenţă.

-Simplifică-i programul zilnic,renunţând de comun acord la unele activităţi extraşcolare mult prea stresante.

-Retrage-l din mediul care-l afectează,dacă e agresat de colegi.Recente

Prajitura cu zmeura Sursa foto shutterstock 1072987439 jpg
sticla de apa reutilizabila jpg
Dovlecei umpluti Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
clickpentrufemei (2) jpg
Rulada cu frisca si cirese Sursa foto shutterstock 1913846866 jpg
coffee 791045 1280 jpg
fructe jpg
Rosii umplute Sursa foto shutterstock 174626549 jpg
Cum sa controlezi transpiratia excesiva Sursa foto shutterstock 1995953054 jpg
produse machiaj ruj mascara fond de ten jpg
geamuri jpg
gătit online foto  Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg