De ce are copilul coşmaruri

1 47875 original jpg jpeg

Nu doar persoanele mature au coşmaruri, ci şi copiii cu vârste foarte mici. Frica de întuneric şi visele urâte din timpul nopţii reprezintă cele mai supărătoare probleme ale piticilor. Iată ce trebuie să ştii despre ele şi cum îl poţi ajuta pe cel mic.

Aproximativ 50% dintre copiii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani visează urât. Acesta este unul dintre motivele pentru care se trezesc noaptea şi îi cheamă pe părinţi în ajutor. Explicaţia acestui fenomen stă în faptul că începând cu această vârstă imaginaţia copiilor este foarte activă şi încep să înţeleagă că există lucruri care îi pot răni. De aceea,este foarte important să fii aproape de cel mic atunci când are un coşmar şi să-i explici că nu i se va întâmpla nimic rău în realitate. Nu-l certa dacă te trezeşte noaptea să-ţi spună că îi este frică să mai adoarmă şi ia-l în braţe ca să se liniştească. Este important ca cel mic să se simtă că este în siguranţă şi să i se spună că a avut un vis urât,care nu are legătură cu realitatea.

Temerile şi coşmarurile celui mic pot fi rezultatul unei experienţe înfricoşătoare pe care a avut-o în timpul zilei sau pe care a auzit-o la ceilalţi ori a văzut-o la televizor sau pe internet. Chiar şi desenele animate sau poveştile care prezintă imagini violente sau personaje negative pot să-i influenţeze visele celui mic. Copilul reţine informaţiile care îi captează atenţia şi noaptea începe să lase frâu liber imaginaţiei. Alteori,coşmarurile nu vin imediat după ce piticul a trăit o experienţă nefastă,ci rămân în subconştient şi ies la iveală când organismul intră în repaus.

Conflictul familial şi anxietatea provocată de un coleg de şcoală sau de educatoare ori profesor pot juca şi ele un rol important. Tot ceea ce îi provoacă copilului o emoţie puternică îi accentuează temerile. Copilul trăieşte anumite frici specifice fiecărei etape din viaţă:copiilor mici le este teamă de monştri şi de alte creaturi imaginare,în timp ce copiilor care merg la şcoală sau adolescenţilor le este frică de lucruri mai realiste,precum hoţii sau dezastrele. Când cel mic se trezeşte din cauza unui coşmar,acesta devine conştient de ceea ce i se întâmplă şi în acel moment are nevoie de suport emoţional şi de multă înţelegere din partea părinţilor.