De ce sunt cartofii vitali în dieta copilului tău

1 65832 original jpg jpeg

Ştiai că banalul cartof oferă de 3 ori mai mult potasiu decât o portocală şi că asigură, pentru copilul tăul aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina C­?

Proteine de calitate

Cartoful nu înseamnă doar carbohidraţii care pun în pericol silueta copilului tău. Mai conţine o mulţime de vitamine şi de minerale indispensabile creşterii. Un cartof mediu,cântărind aproximativ 150 g,nu oferă mai mult de 110 kcal. În plus,este alcătuit pe trei sferturi din apă şi din doar 20% substanţă uscată. Conţine circa 3 g de proteine de foarte bună calitate,ceea ce echivalează cu jumătate de pahar de lapte!

Regele potasiului

Un cartof,de talie medie,are un conţinut de 600-800 mg de potasiu,reprezentând 21% din necesarul zilnic al unui adult. La acest capitol,întrece chiar spanacul şi mult lăudata banană.

Potasiul este necesar în funcţionarea fibrelor musculare şi în transmiterea informaţiei nervoase. Inima însăşi este foarte sensibilă la variaţii cât de mici ale concentraţiei de potasiu din sânge. În plus,surprinzător,cantitatea de sodiu din cartof este foarte redusă,numai bună pentru un „regim fără sare”.

Sursă de fier

Sunt etape în viaţa copilului când necesarul de fier al organismului creşte foarte mult:după vârsta de 6 luni,când „proviziile” asigurate de laptele matern s-au terminat,în perioadele de creştere accelerată,la adolescentele aflate la menstruaţie etc.

În funcţie de soi,un cartof mediu poate asigura între 4-20% din necesarul zilnic de fier. De asemenea,mai conţine şi magneziu (6% din necesar),fosfor (tot 6%),zinc (2%),calciu (2%),precum şi alte elemente rare:crom,mangan,seleniu,molibden.

„Bombă„ de vitamine

Un cartof mediu aduce 21% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult! Ceea ce înseamnă că oferă numeroase beneficii pentru sistemul imunitar.

Vitaminele din grupul B sunt şi ele prezente,fiind foarte utile în producerea celulelor roşii,care transportă oxigenul spre ţesuturi,şi în sinteza aminoacizilor,materia primă din care sunt fabricate proteinele.

Nu provoacă creşteri bruşte ale glicemiei

Amidonul din cartof este un carbohidrat ieşit din comun:el furnizează energie organismului,fără a provoca periculoasele creşteri bruşte ale glicemiei. Un cartof mediu conţine 23 g de carbohidraţi.

Citeşte şi:

5 secrete ca să fii un părinte bun

5 strategii ca să-ţi faci copilul să mănânce tot din farfurie



Recente

Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg