De ce sunt importante ecografiile în sarcină

1 68893 original jpg jpeg

Ca şi celelalte investigaţii indicate gravidelor, ecografiile oferă informaţii valoroase despre starea de sănătate a fătului. Astfel, vei putea afla mai multe despre dezvoltarea lui, iar medicul îi poate urmări evoluţia şi depista din timp posibilele anomalii.

Prima ecografie,pentru confirmare

Nu există un număr exact de ecografii pe care viitoarea mamă trebuie să le facă pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Cu toate acestea,o ecografie suplimentară poate fi oricând recomandată,mai ales dacă medicul consideră că există suspiciune privind o anomalie.

Prima dintre ecografiile care se fac în sarcină este cea de confirmare şi care se face,în cele mai multe din cazuri,în intervalul 5-7 săptămâni.

În timp ce sacul gestaţional poate fi văzut şi măsurat în intervalul 4-5 săptămâni de sarcină,embrionul se poate observa de la 5-6 săptămâni.

Investigaţia se realizează intravaginal şi se poate exclude posibilitatea unei sarcini extrauterine (ectopică) sau molare (o tumoră benignă care se dezvoltă în uter-ovulul fecundat are un set în plus de cromozomi de la tată).   

Ajută la depistarea malformaţiilor    

Medicii recomandă efectuarea ecografiei de trimestrul I în intervalul 11-13 (în unele cazuri şi în cea de-a 14-a) săptămâni de sarcină. Aceasta se face abdominal,durează,în medie,30-45 de minute,timp în care se umăresc dezvoltarea embrionului,poziţionarea lui în uter şi se calculează cu exactitate vârsta gestaţională şi data probabilă a naşterii.