De ce unele femei nasc numai băieţi sau numai fete? Chiar se poate influenţa sexul viitorului copil?

1 shutterstock 1436386541 jpg jpeg

Familiile care au copii de un singur sex fac oamenii să se întrebe de ce se întâmplă acest lucru. Medicii au luat în considerare o influenţă genetică asupra preponderenţei băieţilor sau fetelor în anumite cupluri.

60% dintre părinţii din SUA au mai mult de un copil şi o parte dintre ei se întreabă de ce au numai fete sau numai băieţi. Este un fenomen pe care medicii au încercat să-l explice. Pediatrul Joel Gator Warsh din California de Sud spune că sperma determină sexul unui bebeluş în funcţie de comportamentul unui cromozom X sau Y. Un X şi un Y se combină pentru a face un băiat, în timp ce doi cromozoni X dau o fată. Totuşi, în cazul unei femei care naşte trei băieţi sau trei fete nu poate fi doar o coincidenţă.

Este imposibil să ai o genă „fiică” sau „fiu” nedescoperită

Cercetătorii încă n-au găsit nicio dovadă care să demonstreze dacă unele familii pot avea doar bărbaţi sau doar fete din cauza genelor lor. La un moment dat, oamenii de ştiinţă ar putea să-şi schimbe opinia, dar, deocamdată, nu există nicio modalitate prin care genele familia cuiva poate influenţa sexul copilului.

Dr. Kimberly Langdon din Ohi, SUA, a afirmat: „Ceea ce am fost învăţaţi este că, exceptând tulburările genetice care cauzează pierderea timpurie a sarcinii care afectează doar fetele sau băieţii, există întotdeauna o şansă de 50% de a avea un gen sau un altul de fiecare dată. Şansa de a avea fete după 3 băieţi are aceeaşi probabilitate.”

Cu toate acestea, adaugă ea, bărbaţii au mai multe şanse să aibă fii dacă au mai mulţi fraţi, dar sunt mai predispuşi să aibă fiice dacă au mai multe surori. La femei, este imprevizibil.

Sexul copilului, determinat de tată

În timp ce unii oameni cred că sexul unui copil depinde de mamă, deoarece ea este cea care îl poartă, în realitate, este un aspect care depinde de tată. Întrucât spermatozoizii poartă cromozomi pentru ambele sexe, unii spermatozoizi poartă cromozomi X pentru fete, iar alţii poartă cromozomi Y pentru băieţi. În timp ce o femeie poartă 2 cromozomi X, sexul unui nou-născut depinde de spermatozoizii (X sau Y) care intră în ovulul feminin.

În perioadele de stres, bebeluşele sunt mai frecvente, însă oamenii de ştiinţă au descoperit câţiva factori care ar putea influenţa sexul. S-a dovedit că după perioade stresante, precum dezastrele naturale, se nasc mai multe fete, ceea ce s-ar putea datora stresului la care au fost expuse viitoarele mame.

Consumul anumitor alimente poate creşte şansele de a avea o fată

S-a dovedit că anumite alimente măresc probabilitatea de a concepe o fată. De exemplu, reducerea sării şi consumul multor produse lactate ar putea creşte şansele de a avea o fetiţă. Pe de altă parte, mamele ale căror diete conţin multe alimente bogate în sodiu şi potasiu sunt mai predispuse să nască băieţi.

Dacă o mamă are copii de un singur sex, este doar o coincidenţă

Se ştie că echilibrul de gen a rămas acelaşi timp de secole şi nu există aspecte care să îl poată schimba semnificativ. Familiile care au mulţi copii de acelaşi sex sunt rare, dar pot fi explicate statistic. Fiecare copil are 50% şanse de a fi băiat sau fată.

FOTO: Shutterstock