De la ce vârstă îi poţi da copilului un smartphone. Ce limite trebuie să-i impui?

1 shutterstock 599873336 jpg jpeg

Sub presiunea prietenilor şi a colegilor, dar şi pentru că îşi văd părinţii atât de absorbiţi uneori de tehnologie, mulţi dintre copiii care n-au atins încă vârsta de 10 ani îşi exprimă dorinţa de a avea un telefon mobil, mai precis un smartphone. Totuşi, care ar fi cea mai potrivită vârstă pentru a-i îndeplini dorinţa?

Un telefon mobil vine cu responsabilităţi cărora nu le poate face faţă un copil. Înainte de primi unul, trebuie să înţeleagă modul de funcţionare a reţelelor sociale, riscurile pe care le impun, eventualele taxe care pot apărea dacă descarcă anumite jocuri. Şi limitarea utilizării telefonului este importantă. De pildă, trebuie lăsat deoparte la masă sau în timpul efectuării temelor. Ar trebui limitate şi discuţiile prelungite cu amicii sau trimiterea de mesaje către aceştia, precum şi accesul la reţelele sociale. Dacă eşti sigur că este pregătit să aibă propriul telefon, este bine să controlezi totuşi modul în care utilizează şi să ştie că i-l poţi retrage dacă nu respectă regulile care se impun.

Cât de mult contează vârsta în alegerea momentului potrivit pentru oferirea unui telefon?

Psihologul Jerry Bubrick de la Child Mind Institute a discutat cu părinţi cu copii între 10 şi 12 ani. „Le spun părinţilor că nu contează atât de mult o anumită vârstă, cât conştientizarea socială a copilului şi înţelegerea a ceea ce înseamnă tehnologia. Ai putea avea un tânăr de 15 ani cu adevărat imatur, dar i-l dai pentru că are 15 ani, în timp ce un copil de 12 ani, cu adevărat matur din punct de vedere social, s-ar descurca mai bine”, a explicat Bubrick. Înainte de a lua orice decizie, psihologul recomandă să verifici următoarele aspecte:

Cât de des pierde copilul tău diverse obiecte, în special unele valoroase?

Cât de bine gestionează banii? Are tendinţa să cheltuiască rapid sau este econom şi-l interesează să ştie valoarea lucrurilor?

Este afectat de reacţiile negative ale prietenilor sau cunoştinţelor de vârsta lui?

Cât de priceput este în materie de tehnologie? Înţelege că postările lui vor fi văzute de oricine îi va accesa pagina în viitor?

Înţelege şi respectă limitele de timp petrecut în faţa ecranelor?

Cel mai potrivit prim telefon n-ar trebui să fie smart

Nu crezi că ai un copil pregătit pentru a avea un smartphone? Oferă-i pentru început unul care să-i permită doar să telefoneze sau să trimită mesaje rudelor şi prietenilor. Poate fi un telefon perfect pentru copiii între 5 şi 12 ani, care oferă urmărire prin GPS şi alarmă de panică.

E gata pentru un smartphone al lui? Uite ce limite trebuie să-i impui!

Dacă te-ai decis să-i cumperi un smartphone, stabileşte reguli clare de folosire:

Trebuie să-ţi spună parola telefonului

Ai dreptul să i-l iei dacă nu respectă regulile de folosire

Explică-i că nu i se permite cu telefonul la masă, la teme sau înainte de culcare

Există un anumit timp de discutat cu un amic, de petrecut pe reţelele sociale şi de jucat

Alegeţi împreună ce jocuri şi aplicaţii accesează

Pune o limită de bani pentru a-i cheltui pentru jocuri sau diverse aplicaţii

Stabileşte urmările situaţiei în care pierde sau strică telefonul  

Urmăreşte site-urile şi reţelele sociale pe care le foloseşte. Spune-i despre pericolele pe care trebuie să le evite şi explică-i că ar trebui să se comporte ca şi cum tu sau rudele lui citiţi ceea ce postează.

FOTO: Shutterstock