Depresie după naştere? Există soluţii!

1 79521 original jpg jpeg

Pentru unele femei, bucuria maternităţii este umbrită de depresia care apare după naştere. Este important ca ele să o conştientizeze şi, mai ales, să ceară ajutor.

„Baby blues“ sau „sindromul celei de-a treia zi“ apare în primele zile după ce ai născut. Dintr-odată, devii iritabilă, anxioasă, te simţi vulnerabilă şi ai schimbări bruşte de dispoziţie. Este o reacţie tranzitorie, cauzată de schimbările hormonale care au loc în organism, de stres şi de lipsa somnului, şi poate dura de la câteva ore la 15 zile. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar de la sine. Iată câteva măsuri care te vor ajuta să te simţi mai bine şi să eviţi agravarea stării depresive:

- Spune-i soţului sau celor dragi că ai nevoie de ajutorul lor (la îngrijirea copilului, la gătit sau la treburile din gospodărie);

- Ai grijă şi de tine. Dormi, bucură-te de o baie relaxantă (dacă nu ai avut o operaţie cezariană), fă o plimbare, răsfaţă-te cu ceva care îţi face plăcere.

- Joacă-te cu bebeluşul, vorbeşte cu el şi savurează începuturile relaţiei voastre.

Dacă, după mai multe săptămâni, încă te simţi tristă, copleşită de evenimente sau dacă manifeşti puţin interes pentru copil, probabil că ai depresie postpartum (sau postnatală).

Află de ce apare depresia după naştere pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: www.profmed.co.za