Divorţezi – cum să le explici copiilor?

1 64824 original jpg jpeg

Despărţirea părinţilor e o încercare grea pentru copii. Cum să le explici că tu şi tati nu veţi mai fi împreună? Cum să îi ajuţi să treacă mai uşor peste acest moment dificil?

În perioada dificilă a divorţului,odorul tău are nevoie de explicaţiile celor dragi. Trebuie să fie asigurat de toată dragostea lor,trebuie să ştie că va continua să fie protejat. Anumite grupe de vârstă sunt,cu precădere,fragile-micuţii între 3-6 ani şi adolescenţii-,pentru că divorţul survine într-o perioadă din viaţă când copiii au nevoie de repere stabile.

Nu te culpabiliza însă,şi nu te teme că le vei distruge viitorul:mai bine un divorţ amiabil decât o viaţă cu certuri şi scandaluri. Asigură-te că poţi înţelege şi gestiona sentimentele copilului tău,aşa cum ţi le prezentăm mai jos.

Vină

Copilul raportează totul la el însuşi – şi va crede că el este cauza eşecului vostru,ca cuplu. Chiar dacă această îngrijorare nu e exprimată cu glas tare,ea este reală,şi va trebui să ţii cont de ea.Trebuie să-i dai asigurări că nu are nicio vină că mami şi tati nu se mai înţeleg/iubesc.

Iubire

Un alt lucru important pe care micuţul tău trebuie să-l ştie e că nimic nu se va schimba în sentimentele tale şi ale tatălui său,vizavi de persoana lui. Amândoi veţi continua să-l iubiţi,chiar dacă nu mai sunteţi împreună,chiar dacă fiecare din voi îşi va găsi un alt partener.

Supărare,tristeţe,răzvrătire

Copilul tău simte nevoia să-şi exprime supărarea,tristeţea vizavi de acest eveniment nefericit,cu care nu a fost de acord şi în faţa căruia e neputincios. Fie se va răzvrăti,fie se va cufunda în muţenie. Trebuie să înţelegi şi să-i accepţi crizele,îmbufnările,cuvintele grele sau tăcerile. Numai acceptându-i durerea îi permiţi să o depăşească.

Îngrijorare

De îndată ce va înţelege că situaţia e fără întoarcere,micuţul tău îşi va pune întrebări de ordin practic:cu cine va locui de acum încolo,cu mama sau cu tata? Va trebui să se mute în altă casă? Va rămâne la aceeşi şcoală,îşi va mai vedea prietenii?,şamd. Dă-i răspunsuri precise,alungă-i temerile. Şi nu uita că,pentru micuţul tău,casa,familia şi micul cerc de prieteni reprezintă tot universul. Ideal ar fi să nu-i distrugi reperele familiare,să nu-l scoţi brutal din mica lui lume,până acum atât de tihnită.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg