Divorţezi – cum să le explici copiilor?

1 64824 original jpg jpeg

Despărţirea părinţilor e o încercare grea pentru copii. Cum să le explici că tu şi tati nu veţi mai fi împreună? Cum să îi ajuţi să treacă mai uşor peste acest moment dificil?

În perioada dificilă a divorţului,odorul tău are nevoie de explicaţiile celor dragi. Trebuie să fie asigurat de toată dragostea lor,trebuie să ştie că va continua să fie protejat. Anumite grupe de vârstă sunt,cu precădere,fragile-micuţii între 3-6 ani şi adolescenţii-,pentru că divorţul survine într-o perioadă din viaţă când copiii au nevoie de repere stabile.

Nu te culpabiliza însă,şi nu te teme că le vei distruge viitorul:mai bine un divorţ amiabil decât o viaţă cu certuri şi scandaluri. Asigură-te că poţi înţelege şi gestiona sentimentele copilului tău,aşa cum ţi le prezentăm mai jos.

Vină

Copilul raportează totul la el însuşi – şi va crede că el este cauza eşecului vostru,ca cuplu. Chiar dacă această îngrijorare nu e exprimată cu glas tare,ea este reală,şi va trebui să ţii cont de ea.Trebuie să-i dai asigurări că nu are nicio vină că mami şi tati nu se mai înţeleg/iubesc.

Iubire

Un alt lucru important pe care micuţul tău trebuie să-l ştie e că nimic nu se va schimba în sentimentele tale şi ale tatălui său,vizavi de persoana lui. Amândoi veţi continua să-l iubiţi,chiar dacă nu mai sunteţi împreună,chiar dacă fiecare din voi îşi va găsi un alt partener.

Supărare,tristeţe,răzvrătire

Copilul tău simte nevoia să-şi exprime supărarea,tristeţea vizavi de acest eveniment nefericit,cu care nu a fost de acord şi în faţa căruia e neputincios. Fie se va răzvrăti,fie se va cufunda în muţenie. Trebuie să înţelegi şi să-i accepţi crizele,îmbufnările,cuvintele grele sau tăcerile. Numai acceptându-i durerea îi permiţi să o depăşească.

Îngrijorare

De îndată ce va înţelege că situaţia e fără întoarcere,micuţul tău îşi va pune întrebări de ordin practic:cu cine va locui de acum încolo,cu mama sau cu tata? Va trebui să se mute în altă casă? Va rămâne la aceeşi şcoală,îşi va mai vedea prietenii?,şamd. Dă-i răspunsuri precise,alungă-i temerile. Şi nu uita că,pentru micuţul tău,casa,familia şi micul cerc de prieteni reprezintă tot universul. Ideal ar fi să nu-i distrugi reperele familiare,să nu-l scoţi brutal din mica lui lume,până acum atât de tihnită.